ACTUEEL

Philips bundelt krachten met academische partijen

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en Philips gaan samenwerken aan onderzoek en ontwikkeling van innovatieve diagnose- en behandelmethoden. Hiervoor richten de partijen het Institute for Diagnostic and Interventional Imaging op.

Het consortium wil zich voornamelijk richten op het effectiever behandelen van kanker, hersenaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hierbij richten de partijen zich met name op het ontwikkelen van behandelingen op basis van MRI- en röntgenapparatuur. Door technische en medische innovaties zijn behandelingen met een katheter of naald, of zelfs door zonder het lichaam in te gaan, steeds vaker een alternatief voor open chirurgie. Dit soort behandelingen zijn minder belastend voor de patiënt, waardoor die het ziekenhuis eerder kan verlaten.

Instituut

Door een gezamenlijk instituut op te richten, willen de partners een link leggen van de academische wereld naar het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen medische oplossingen sneller ontwikkeld en in de markt gezet worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zanten

6 april 2012

Op zich een mooie ontwikkeling deze samenwerking maar ik hoop alleen dat UU en UMCU zich hiermee niet weer (of nog verder) in de vendor lock-in werken met hun beelmateriaal. Dat is mede één van de grote kostenveroorzakers in de zorg, en migraties zijn doorgaans een drama.

Philips is van de grote leveranciers de enige partij die niet naar een open servicemodel en loskoppelen van hun PACS wil. Ze houden nogal krampachtig vast aan het verkopen van totaaloplossingen die per definitie veel te duur zijn en ook weer allerlei leveranciersspecifieke eigenschappen heben. Dit soort samenwerkingen zou kunnen leiden tot verplicht winkelen bij Philips voor heel UMCU en dat werkt innovatie nu juist weer tegen.

Robert Stegwee

9 april 2012

Na het CMI NEN in Twente met Siemens en nu Philips met TU Eindhoven kunnen GE en Delft natuurlijk niet achterblijven. Of wordt dat Toshiba, Hitachi of Shimadzu?

Top