ACTUEEL

Vakbond doet dringend beroep op zorgwerkgevers

Abvakabo FNV heeft de werkgeversorganisaties Actiz en BTN dringend verzocht om het overleg over de nieuwe cao te hervatten. Vorige week staakten de werkgevers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg al na twee uur de onderhandelingen.

Volgens zorgwerkgevers waren ze tot deze stap genoodzaakt vanwege de “buitenproportionele” looneisen van Abvakabo FNV. Volgens ActiZ en BTN komen deze opgeteld neer op 11 procent. Abvakabo FNV bestrijdt dit. Volgens de vakbond komen de eisen neer op een stijging van ongeveer 4 procent. “De werkgevers zijn echter niet geïnteresseerd in deze onderbouwing en willen de cijfers niet zien”, aldus de vakbond.

Kop in het zand

Abvakabo FNV doet niettemin een dringend beroep op de zorgwerknemers om de onderhandelingen te hervatten. ActiZ en BTN zijn hier pas toe bereid als Abvakabo FNV de eisen matigt. De vakbond  ziet hiertoe geen reden, zolang de werkgevers “de kop in het zand steken”. “Zij zeggen dat medewerkers in de sector tevreden zijn en de kwaliteit van zorg op orde is”, aldus Abvakabo FNV. “Uit de duizenden gesprekken, bijeenkomsten en enquêtes die Abvakabo FNV heeft gedaan onder de VVT medewerkers, komt een heel ander beeld naar voren. Zoals ook de arbeidsinspectie vandaag bericht, is de werkdruk in de zorg veel te hoog. Door te weinig collega’s en door een absurde flex die ervoor zorgt dat er alleen nog maar kleine, onzekere contracten afgegeven worden, is het werk in de zorg zwaar geworden.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

de Leeuw

11 april 2012

Schandalig hoe Actiz zich opstelt in deze!! Zorgwerkers moeten nu eindelijk eens krijgen wat ze verdienen.

Hans

12 april 2012

Ook ABVAKabo kan weten dat de loonruimte bepaalt wordt door kabinet en zorgverzekeraars en niet door ActiZ. Bij het onderzoek naar werkdruk zou ook gekeken moeten worden naar het bredere begrip leefdruk: veel zorgmedewerkers zijn ook mantelzorgers.

Top