ACTUEEL

‘IGZ wist van problemen met PIP-implantaten’

Voordat in 2010 bekend werd dat er problemen waren met de Franse PIP-borstimplantaten, kreeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tussen 2002 en 20087 al 47 meldingen over deze protheses. De toezichthouder zou daar niets mee hebben gedaan, berichtte RTL Nieuws woensdagavond.

In een reactie op de uitzending bevestigt de IGZ de eerdere meldingen. “Sec de meldingen over problemen met de implantaten waren voor de inspectie destijds geen reden voor onderzoek. De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit'', aldus de IGZ.

Verbod

In 2010 verbood de inspectie de handel in en het inbrengen van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses. Dat gebeurde nadat de Franse autoriteiten problemen met het merk hadden gemeld. Producent PIP had een ongeautoriseerd soort siliconengel gebruikt. Daardoor scheurden ze vaak.

Beperkte capaciteit

Alle meldingen die de IGZ ontving waren afkomstig van PIP-importeur Rofil. In 2008 kreeg de inspectie twijfels over de importeur en overwoog actie. Daar werd vanaf gezien “gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit''.

Onderzoek

Vorige week maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bekend dat er een onderzoek komt naar de afhandeling door de IGZ van meldingen over misstanden in de zorg. Volgens Schippers dient de inspectie breed vertrouwen en gezag te hebben in de samenleving en is dat nu niet het geval. Wat Schippers betreft mogen meldingen bij de inspectie niet langer dan 1 jaar openstaan, en moet er toelichting komen als dat toch zou gebeuren. Een van de aandachtspunten is het PIP-dossier. Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 april 2012

IGZ wanneer woirdt dit instituut wakker? Het PIP dossier is niet het enige wat inadequaat werd afgehandeld of helemaal niet. Een grondige reorganisatie is noodzakelijk en of mevrouw Sorgdrager de juiste persoon is om hiervoor minutie aan te dragen is de vraag, temeer daar de huidige minister ook niet uitblinkt in draagkracht. Dus het zal nog wel even doormodderen worden

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

12 april 2012

Artsen hebben een onderlinge zwijgafspraak over hun medische fouten, a la omerta van de maffia. Dit is erkend door oa "prominente" artsen als Bob Smalhout, Doeke Post, en Gert Siemons.
De IGZ met aan het hoofd, arts Gerrit van der Wal maakt hierop welbewust geen inbreuk.
Juristen en artsen zijn met elkaar bevriend sinds hun studietijd: ons kent ons, zie boek Metta de Noo over Lucia de Berk. En wij gewone stervelingen moeten het doen met vertrouwen, zodat deze maatschappelijke "elite" gewoon door kan gaan met falen en graaien.
Vertel en Herstel, Registreer en Leer: www.sin-nl.org

Top