ACTUEEL

Patiëntenkoepel: vertrouwen in IGZ geschaad

Patiëntenkoepel NPCF vindt dat het vertrouwen in de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beschaamd is. Dat liet directeur Wilna Wind donderdag weten, naar aanleiding van berichten dat de IGZ al veel eerder wist van problemen met borstimplantaten van het merk PIP.

Zorgelijk

Dit is een heel zorgelijk bericht. We moeten kunnen vertrouwen op goede zorg en daarbij is het van belang dat de inspectie haar werk goed doet. Dit zijn niet zomaar klachten die op een stapel kunnen belanden”, aldus Wind. “Dit is niet het eerste negatieve bericht; we moeten meermaals constateren dat het zo niet werkt.”

PIP-implantaten

De IGZ zei woensdag dat sec de meldingen tussen 2002 en 2008 geen reden gaven tot verder onderzoek. In 2008 werd wel actie overwogen, maar toen was de capaciteit beperkt. “Dat mag nooit een excuus zijn”, aldus Wind. “Desnoods stapt de inspectie maar naar de minister als ze haar werk niet naar behoren kan uitvoeren.”

'IGZ deels verantwoordelijk'

Wind kan zich voorstellen dat patiënten individueel ook de IGZ deels verantwoordelijk houden voor ondervonden schade door de implantaten. De IGZ verbood de handel in en het inbrengen van de implantaten in 2010. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

12 april 2012

Niet alleen de IGZ faalde en is verantwoordelijk, maar ook de NPCF zelf, Mevrouw Wind. De NPCF kan door haar jarenlang zwijgen als medeplichtig beschouwd worden.
Uw organisatie ontvangt nb miljoenen subsidie van VWS en doet concreet NIETS ter verbetering van de positie van slachtoffers van medische fouten. Geen woorden maar daden, dan bent U geloofwaardig.

Anoniem

14 april 2012

Wat te denken van de ziekenhuizen en klinieken die in eerste instantie niet eens wilden bekendmaken dat ze ook PIP implantaten hadden gebruikt ? Pas toen RTL daar achter kwamgaven ze dat toe. Er zijn heel veel PIP implantaten verkocht toch maar 47 meldingen meldingen....

Top