ACTUEEL

Studenten promoten robots in thuiszorg

Wie bij robots nog aan Amerikaanse sciencefictionfilms denkt, loopt inmiddels een stapje achter. Moderne informatietechnologie (IT) is in Nederland flink in opkomst en zorgt bijvoorbeeld in de thuiszorg voor ingrijpende veranderingen. Om de laatste innovaties onder de aandacht de brengen, organiseert studentenvereniging VIA van de Universiteit van Amsterdam vrijdag het IT-congres AWESOME IT.

Nieuwe ontwikkelingen

Congrescoördinator Camiel Verschoor wil vooral de menselijke kant van de nieuwste technische snufjes laten zien. “Nieuwe ontwikkelingen zijn concreet toepasbaar en zorgen voor aanzienlijke werkverlichting op heel verschillende gebieden.”

Lastenverlichting

In de thuiszorg bijvoorbeeld. Zo is er een nieuw systeem dat ontdekt wanneer ouderen in hun huis vallen. Het systeem slaat vervolgens alarm en roept een hulpverlener. “Op die manier hoeft niet continu iemand in huis aanwezig te zijn. Dat zorgt voor enorme lastenverlichting.”

Ook op andere vlakken kunnen nieuwe technische ontwikkelingen uitkomsten bieden. Verschoor noemt als voorbeeld een bril voor politierechercheurs. Deze speciale bril wordt gedragen als de rechercheur naar een plaats delict gaat en slaat alle informatie nauwkeurig op. De rechercheur kan vervolgens zo vaak hij wil virtueel terugkeren naar die plek en alles in 3D nog een keer bekijken. Ook kunnen de opnames worden gebruikt als bewijsmiddel in rechtszaken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top