ACTUEEL

NPCF wil openheid over kwaliteit van SEH's

Het moet voor patiënten veel duidelijker worden wat de kwaliteit is van de Spoedeisende Hulpposten in Nederland. Dat heeft NPCF-directeur Wilna Wind zaterdagavond in Nieuwsuur betoogd.

“Mensen weten niet welke zorg er precies geleverd wordt op een Spoedeisende Hulppost van een ziekenhuis  en van welke kwaliteit die zorg is”, aldus Wilna Wind. “Dat moet veranderen.” De NPCF roept daarom minister Schippers van VWS op om te komen met strengere en bindende kwaliteitseisen voor ziekenhuizen met een Spoedeisende Hulp (SEH) waarop gehandhaafd kan worden.

Kwaliteitsnormen

De gegevens over de kwaliteit en beschikbare zorg van SEH’s moet volgens de NPCF worden omgezet in informatie die voor patiënten beschikbaar en begrijpelijk is. De NPCF wil dat het voor patiënten duidelijk is of een SEH basiskwaliteit biedt, of dat er een volledige achtervang van specialisten aanwezig is. “Er is volledig gebrek aan transparantie”, zegt Wind. “Als er dan een SEH sluit is er vooral onbegrip bij omwonenden. Dat kan ik goed voorstellen. Maar als een omwonende weet: 15 kilometer verderop heb ik veel betere kansen als mij iets ernstigs overkomt, dan zal het draagvlak veel groter zijn. We willen vooral goede SEH’s die voor iedereen evenveel kwaliteit en overlevingskansen bieden. Dat is belangrijker dan dat er heel veel SEH’s zijn waarvan de kwaliteit en het aanbod onduidelijk is.”

Willekeur

Wind wijst ook op de marketingfunctie van SEH’s. De SEH’s houden de patiëntstroom van ziekenhuizen op gang en daarmee ook de omzet op peil. Dat betekent volgens de NPCF dat alle SEH’s nu worden opengehouden, ook als er eigenlijk te veel aanbod is en de kwaliteit niet voldoet. “Het is een hete aardappel die al jaren rondgaat. We hebben nu een situatie waarbij een bordje ‘SEH’ schijnveiligheid kan wekken. Dat moeten we niet willen," aldus Wilna Wind.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Michel

17 april 2012

Bijzonder dat de voorzitter van de NPCF eerst roept om duidelijkheid over kwaliteit van de SEH's omdat we het niet weten, en vervolgens roept dat er teveel SEH's zijn waarvan de kwaliteit niet voldoet.

Weet de voorzitter dan dingen die ze haar leden onthoudt, of roept ze maar gewoon wat omdat het wel stoer overkomt.

In beide gevallen, onwaardig voorzitersgedrag.

Top