ACTUEEL

Inspectie SZW screent zorg op aanpak werkdruk

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, gaat deze maand de psychosociale arbeidsbelasting in de VVT, gehandicaptenzorg en jeugdzorg onderzoeken. De ggz volgt in 2013.

Met het project psychosociale arbeidsbelasting (PSA) wil de inspectie de aanpak van werkdruk op een hoger peil te krijgen. Dit betekent dat werkgevers en werknemers zich meer bewust moeten zijn van de risico’s van werkdruk en werkstress. Behalve tot oog voor de oorzaken moet het project ook leiden tot effectieve maatregelen.

Krapte

Vanwege de mogelijke krapte op de arbeidsmarkt kan de werkdruk, werkstress, agressie en fysieke belasting toenemen, zo constateert de Inspectie. De Inspectie SZW voorziet toenemende uitval op plekken waar maatregelen op de werkvloer niet voldoende in de praktijk worden gebracht. Daarnaast kunnen goede arbeidsomstandigheden zorgen voor werkplezier, waardoor de zorg een aantrekkelijke sector blijft om in te werken.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 april 2012

Die werkgevers zijn zich heel goed bewust van de gevolgen van het eigen HR beleid. Het probleem is dat zij maar voor een klein deel van de kosten opdraaien en het dus loont om medewerkers af te daaien.

Hans

18 april 2012

Het gaat er niet om wat werkgevers willen, maar wat de samenleving verwacht en de middelen die daarvoor beschikbaar komen. Recht op dagelijks douchen en een wandelingetje lijkt zo normaal, maar dat komt bovenop al het andere wat gedaan moet worden.
Nog een punt: veel zorgmedewerkers zijn ook mantelzorger in eigen kring. Dat zit nu eenmaal in hun aard. Prima, maar dat levert aardig wat leefdruk op. Natuurlijk zouden werkgevers daar rekening mee moeten houden, maar het komt er op neer dat collega's elkaars lasten dragen. Dit aspect zou in het onderzoek in ieder geval ook meegenomen moeten worden!

Top