ACTUEEL

Mensen met lage inkomens mijden GGZ

Veel mensen met een laag inkomen of opleidingsniveau mijden de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) door de verplichte eigen bijdrage. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland en onderzoeksbureau Nivel onder 5000 patiënten. Hoe hoger het inkomen van de patiënt, hoe minder snel diegene afhaakt.

Eigen bijdrage

Sinds dit jaar geldt een verplichte eigen bijdrage van 200 euro voor mensen die gebruik maken van de tweedelijns GGZ, waar mensen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving gebruik van maken. Dertig procent van de patiënten met een laag inkomen geeft aan minder zorg te gebruiken door de eigen bijdrage, 40 procent zegt te stoppen met de zorg, ook als ze die eigenlijk noodzakelijk vinden.

Doel voorbij

Het doel van de eigen bijdrage was dat mensen met een lichter probleem zich bij de huisarts zouden melden, in plaats van bij een dure specialist. Over het algemeen geven deze patiënten in het onderzoek echter aan de tweedelijns zorg juist niet links te laten liggen. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 april 2012

Wat wil GGZ Nederland nou? Zeggen dat het VVD beleid vooral in het voordeel van de rijke VVD achterban uitpakt? Zo krijgt de minister alleen maar meer steun vanuit de eigen achterban.

Anoniem

18 april 2012

de enquete is afgenomen in 2011, en onderzocht is of de respondenten VERWACHTEN dat zij minder zorg gebruiken.

Er is echter niet getoetst of deze verwachting ook is omgezet in daden: is men daadwerkelijk minder zorg gaan gebruiken?

kortom: voorbarige conclusie!

Sanders

18 april 2012

Wat erg om op deze site anonieme reageerders aan te treffen. Daarvoor zijn de sites van Elsevier, Geen Stijl, e.d. .Laten we vooral met open vizier discussiëren op basis van redelijke argumenten. Fijne dag, Harmen Sanders

Anoniem

18 april 2012

Beste Harmen, Heb je wel eens iemand met naam en toenaam de belangen van zijn eigen werkgever zien schaden? Nee, natuurlijk niet. Anonimiteit is de enige manier om iedereen open te laten bijdragen aan deze site. Daarnaast, gaat het ook niet om de naam, maar om de kwaliteit van de argumentatie.

Top