ACTUEEL

ChristenUnie:geen ruimte voor winstmotief in de zorg

Partijleider Arie Slob van de ChristenUnie (CU) heeft donderdag 19 april 2012 een pakket aan hervormingen gepresenteerd als alternatief voor het op handen zijnde Catshuisakkoord. Op het gebied van de zorg wil de CU onder andere dat medisch specialisten in loondienst komen en dat er een zorgspaarsysteem opgezet wordt waardoor men kan sparen voor zorgvoorzieningen op latere leeftijd. Ook wil de CU een gestaffeld eigen risico.

Zelfstandige medisch specialisten zorgen voor meer bureaucratie en dus meer kosten in de zorg. Specialisten in loondienst kosten de zorg maar een derde van het bedrag dat men vooor zelfstandige medisch specialisten kwijt is. Volgens de CU is er geen ruimte voor winstmotief in de zorg, maar dient zorgverlening centraal te staan. Geld dat verdiend wordt moet weer in de zorg terugvloeien.

Zorgspaarsysteem

Het gepresenteerde zorgspaarsysteem moet ervoor zorgen dat mensen nu gaan sparen voor uitgaven die zij op latere leeftijd moeten doen om primaire zorgvoorzieningen te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen aan het eigen huis of de aanschaf van hulpmiddelen zoals een rollator.

Mensen met een hoger inkomen moeten meer eigen risico gaan betalen bij medische behandelingen. Daarnaast worden er minder behandelingen vanuit het basispakket vergoedt. Er wordt daarentegen niet bezuinigd op preventie en eerstelijnszorg. De CU wil juist investeren in een gezonde levensstijl, waardoor mensen op latere leeftijd minder zorg nodig zullen hebben.

Aanpassing

Naast deze hervormingen wil de ChristenUnie een aantal besluiten van het huidige kabinet terugdraaien. De plannen voor de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg worden teruggedraaid en de bezuiniging op het persoonsgebonden budget wordt beperkt.

Met deze hervormingen en maatregelen in andere sectoren zoals onder andere de woning- en arbeidsmarkt wil de ChristenUnie het begrotingstekort in 2013 terugbrengen tot drie procent van het BBP. Uiteindelijk schat de partij in 2015 uit te komen op een begrotingstekort tussen de nul en één procent. Het plan moet tussen de 20 en 23 miljard op gaan leveren. De plannen zijn nog niet doorgerekend door het Centraal Planbureau.

 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

bierkens

19 april 2012

Het moet niet gekker worden !! Zelfstandige specialisten zorgen voor meer bureacratie ???
Ze zijn echt helemaal de weg kwijt bij de CU.
Al die bureaucratie wordt immers van bovenaf opgelegd door regering, verzekeraars, managers etc.
Laat de specialist nu maar eens met rust zodat hij zich weer met zijn core-business kan bezighouden: patientenzorg

J.E.

19 april 2012

De vraag of je eigen vermogen of vreemd vermogen aantrekt wordt in de kern beantwoord door de kosten van kapitaal (m.a.w. hoeveel moet ik betalen voor iedere euro die ik in de zorg investeer). Als de keuze voor eigen vermogen überhaupt aan de orde is (d.w.z. als er sowieso investeerders bestaan die bereid zijn eigen vermogen in de zorg te pompen), dan kan er maar één logisch gevolg zijn van het om principiële redenen weigeren van eigen vermogen: De zorg blijft te duur en te veel geld vloeit naar de kapitaalverschaffers.
Hetzelfde geldt voor de gedachte achter loondienst: Waarom zouden artsen die nu in een maatschap zitten bereid zijn om voor minder te werken in loondienst? Er veranderd niets aan de schaarste aan specialisten, en die ziekenhuizen hebben niet echt de keuze om te weigeren. Ook die "kostenbesparing" is daarom niet logisch.
Maar goed, logica is niet echt populair in maatschappelijke discussies over de zorg.

merhai

20 april 2012

complete onzin van wederom mensen die niet weten wat ik doe als med spec.
Heb van 1996 - 2002 gewerkt als vrij gevestigde, met 3 man draaide ik meer productie en uren dan nu in loondienst met 8 man. Okke , ik verdiende ook meer, maar mag dat als je zo hard werkt. Of moeten we allemaal de rode vaandel aan de mast hangen en die onzin over sterke schouders en eerlijk delen en graaierij etc blijven accepteren?
Overheid, zorgverzekeraars en what so ever hebben gemaakt dat de dokter die 80 uur per week maakte in zijn praktijk en dag en nacht klaar stond voor zijn patient , niet meer bestaat. Proficiat.

van Empelen

21 april 2012

Winst in de zorg is datgene wat je over houdt als je efficiënt werkt, de zorgverzekeraars hebben alle mogelijkheden in handen om een deel van die winst naar zich toe te halen door tariefafspraken te maken, en uiteindelijk de zorgkosten te verlagen. Wat ze nu doen is de kostenefficiënte aanbieders het zo moeilijk mogelijk maken en de gevestigde orde van gebudgetteerde aanbieders de hand boven het hoofd te houden met nagenoeg 100% tariefvergoeding. Marktwerking loopt nu nog vast op de inkoopfunctie van de verzekeraars, laten we hopen dat ze nog een cursus inkopen gaan volgen.

F. Conijn - www.gezondezorg.org

25 april 2012

Het idee van zorgsparen is een merkwaardig idee:

1. Het huidige systeem is al een vorm van zorgsparen: als je jong bent betaal je heel veel premie t.o.v. wat je consumeert, als je oud bent is het omgekeerd.
2. Ouderen van nu hebben geen tijd meer om te sparen voor voorzieningen. Dus zouden de jongeren dubbel moeten betalen: hun eigen zorgspaarpremie en voor de zorguitgaven van ouderen.

Het promoten van een gezonde levensstijl is wel een goed idee.

LbJNslYZyXDWeLbLiJP

19 november 2012

Karin - Oei, die laatste foto is wel snnepand. Bij gelijktijdig overhalen van de trekker delft de fotograaf het onderspit ook al schiet -ie meer per seconde, haha! Zonder gekheid, het is weer een knap staaltje vakmanschap. En een hoop geregel, al die locaties!

Top