ACTUEEL

Staatssecretaris blij met terugdraaien pgb-maatregel

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid is blij dat de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) zijn teruggedraaid. Dat zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Ik ken de mensen die er onrust van hadden. Zij weten nu dat er in 2013 rust is", zei ze. Het was volgens haar "heel snel" om de veranderingen al komend jaar door te voeren, te meer omdat er weinig draagvlak was voor de plannen.

Dossier

Rust is voor alle partijen goed, stelde Veldhuijzen van Zanten verder, want de volgende staatssecretaris krijgt dan de kans om in tijden van "minder emoties en ophef" naar het dossier te kijken. Dat er op termijn iets aan het pgb moet gebeuren, is volgens Veldhuijzen van Zanten onbetwist. "Op de lange termijn zijn de effecten op de AWBZ onhoudbaar", stelde ze.

Het pgb is een bedrag dat chronisch zieken en gehandicapten van de overheid krijgen om zelf hun zorg te organiseren, bijvoorbeeld door hulp van een familielid te kopen. Omdat de vraag naar dit budget zo snel groeide, besloot het kabinet te snijden in de mogelijkheden. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans

1 mei 2012

Weet de staatssecretaris nu zelf wel wat er wel of niet oop korten termijn met het pgb gaat gebeuren? Het is nog volslagen onduidelijk. Wie weet het wel?

Trossel

1 mei 2012

Sorry, maar deze reactie van de staatssecretaris vind ik hypocriet. Het is nota bene haar eigen voorstel geweest om te korten op de pgb. Er komt trouwens ook nu geen rust. Volgend jaar staat het pgb gewoon weer op de agenda als het aan deze staatssecretaris ligt. Natuurlijk moet er wat aan de AWBZ gebeuren, maar dan wel met beleid en niet met de botte bijl van de bezuiniging. Het is te hopen dat we na de verkiezingen van september een regering krijgen met visie op het gebied van de gezondheidszorg en geen koele rekenmeesters. Het siert Veldhuyzen van Zanten niet om nu net te doen alsof het aan haar niet heeft gelegen. Het past overigens precies bij het beeld van een persoon die andere de mond probeert te snoeren.

Anoniem

6 mei 2012

Hoe kan zij nu blij zijn met het terug draaien van de PGB maatregel?
Deze maatregel heeft zij voor gekozen, en nu is ze blij met de terugdraai maatregel.
Eerst bij de mensen veel onrust veroorzaken, en ouders van jonge chronisch zieke kinderen de stuipen op het lijf jagen.
Omdat ze een andere oplossing moeten zoeken voor hun kinderen. Voor jonge kinderen is er geen passende oplossing of verzorgingshuis. en nu is ze blij.
Achter de elleboog heeft ze het.

Top