ACTUEEL

‘Meldplicht voor misbruik Jeugdzorg noodzakelijk’

Er moet zo snel mogelijk een meldplicht komen voor misstanden in de jeugd en pleegzorg. Dat stelt Khadija Arib, voorzitter van de algemene kamercommissie jeugdzorg op 2 mei 2012 in het radioprogramma Goedemorgen Nederland van de KRO.

Eerder  werd bekend dat kinderen die in de jeugdzorg zitten drie tot vier keer vaker worden misbruikt dan bij thuiswonende jongeren. Jongeren met een verstandelijke beperking die uit huis zijn geplaatst, zijn zelfs tot tien keer vaker slachtoffer. De bevindingen zijn onderdeel van het rapport van de commissie Samson dat in oktober 2012 moet verschijnen.

Aangifte

Arib vindt dat er een verantwoordelijkheid ligt voor de jeugdzorg in Nederland om misstanden, met name seksueel misbruik, te melden. Dit heeft de jeugdzorg volgens haar kwalijk genoeg laten liggen. Arib zegt verder bij Goedemorgen Nederland dat instellingen vaak geen aangifte durven te doen omdat hun imago dan wordt geschaad.

Arib: “De jeugdzorg zou wettelijk verplicht moeten worden om misstanden, zeker als het gaat om seksueel misbruik van kinderen met een verstandelijke handicap, te melden. (…) Als er gemeld wordt moet er ook actief opgespoord en vervolgd worden. Daar ligt een taak voor de politie en het openbaar ministerie. Deze kinderen zijn niet in staat om aangifte te doen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top