ACTUEEL

IGZ onderzoekt melding ivf-studie UMC Utrecht

De afdeling reclametoezicht van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) onderzoek een studie naar de werking van een medicijn bij reageerbuisbevruchting (ivf) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het gaat om een gesponsord onderzoek naar een medicijn waarvoor de gebruikende vrouwen moeten betalen.

Kosten verhalen op zorgverzekeraar

Het onderzoek draait om een hormoonmiddel van fabrikant Merck Serono. Merck levert het middel niet gratis. De zorgverzekeraars van de deelnemende vrouwen moeten hiervoor betalen. De afdeling reclametoezicht van de inspectie onderzoekt de zaak.

Sponsoring door farmaceut

De fabrikant sponsort de universiteit met 400 duizend euro, tien procent van de kosten. Dat is niet ongebruikelijk, aldus een  woordvoerster van het ziekenhuis. De studie is probeert het meest optimale moment te bepalen om een ivf-hormoonbehandeling te beginnen.

Eerdere klachten over onderzoek

In Nederland doen vijftien centra mee aan de nog maar net gestarte studie. Tot nu toe zijn negen vrouwen behandeld. Het UMC Utrecht heeft het project hangende het onderzoek stilgelegd. Een concurrent van de geneesmiddelenfabrikant heeft al eerder zonder succes geklaagd bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame. Daarna heeft de IGZ een anonieme melding gekregen. De inspectie heeft bij de universiteit informatie opgevraagd.

Goedkeuring ethische toetsingscommissies

De woordvoerster van het UMC Utrecht zegt dat de medisch ethische toetsingscommissies van het universitair ziekenhuis en de andere betrokken centra de studie hadden goedgekeurd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top