ACTUEEL

ActiZ: welzijn ouderen hoort bij mantelzorgers

Familieleden, naasten en vrijwilligers zouden zich nadrukkelijker moeten inzetten voor het welzijn van ouderen. Door mantelzorg en vrijwilligerswerk een plek te geven binnen de ouderenzorg krijgt het reguliere personeel meer tijd voor eigenlijke zorgtaken.

Dat heeft directeur Aad Koster van branchevereniging ActiZ bepleit in EenVandaag. Met het groeiende aantal zorgbehoeftige ouderen moet er wat Koster betreft een omslag in denken komen over de ouderenzorg. Binnen de intramurale context zouden welzijnstaken veel meer bij mantelzorgers en vrijwilligers terecht moeten komen.

Oproep

“Ik spreek die mensen aan die weinig doen”, aldus Koster in EenVandaag. “Het hoeft niet zo te zijn dat je elke dag uren voor iemand anders bezig bent, want ook ik begrijp dat mensen het druk kunnen hebben met werk of kinderen, maar er kan veel meer dan we denken.”

Flexibel

Volgens Koster vraagt deze nieuwe kijk op welzijn in de ouderenzorg een flexibele opstelling van werkgevers. Koster: “Andere bedrijfstakken moeten er met flexibele werktijden voor zorgen dat het mogelijk is dat werknemers hun moeder, vader of partner ’s ochtends uit bed halen.”

sitestat

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Willie Velinga

3 mei 2012

Reactie op de laatste zin: dan zal dit een inwonende vader/moeder moeten zijn ( wie woont er, anno 2012, in huis met hoogbejaarde ouder of schoonouder?). Want wanneer de zorgbehoeftige ouder is opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis dan zal het zorgpersoneel de taak hebben om hem/haar uit bed te halen. Dit is duidelijk in het filmpje naar voren gekomen.

Anoniem

3 mei 2012

De maatschappij vind het heel begrijpelijk dat de thuis- semizelfstandig-wonende oudere niet door zijn/haar huishoudelijke hulp meegenomen wordt naar een concert. En dat de wijkverpleegkundige die de wondzorg verzorgt niet de taak heeft om een kapperbezoek voor deze cliënt te verzorgen inclusief halen en brengen.
En niemand verwacht dat de verzorgende die 1 x per week komt helpen met douchen ook meegaat naar de Bingoavond in het buurtcentrum.
Maar zodra de zorgbehoeftige oudere wordt opgenomen is het bij de voordeur: "hier is moeder, regelen jullie 'het' verder?"
En onder 'het' verstaat men dan: een wandelingetje in bij zonnig weer, een keer ergens koffie drinken. een concert bijwonen, de kapper, de pedicure enz enz.
En dat is wat Actiz aangeeft: de werkgever heeft budget om de ZORG te organiseren.

Anoniem

3 mei 2012

Is het uit bed halen van vader of moeder een welzijnstaak voor hun kinderen?
En als dat zo zou zijn en er ruimte is bij de werkgever om later te beginnen op het werk, dan zal de werknemer 's avonds langer door moeten werken.
Wie haalt de kinderen op bij het dagverblijf, BSO? en wie brengt en haalt de kinderen op bij clubjes?

Het moge duidelijk zijn dat het netwerk van de client meer betrokken moet worden bij het welzijn van de oudere in de intramurale zorg. Er is zeker meer mogelijk dan nu gebeurt. Maar mantelzorg is wel eindig en in de vijver van vrijwilligers wordt veelvuldig gevist.
Dus er wordt wel vaak en snel geroepen dat vrijwilligers en netwerk moeten worden ingezet in de ouderenzorg maar wat is haalbaar ?

wansink

3 mei 2012

Inderdaad, mantelzorg is eindig. Onwilligen laten zich niet dwingen een uurtje per dag te 'mantelzorgen'? Kort door de bocht geredeneerd van Actiz.

Anoniem

3 mei 2012

Mooie woorden van iemand die blijkbaar in een eigen belevingswereld verkeert.
Helaas is de maatschappij niet meer ingericht om mantelzorg te kunnen bieden. Jaren van indoctrinatie hebben erin gepompt dat er zoveel mogelijk tweeverdieners moesten komen. Logisch vervolg daarvan is dat het aanbod beschikbare vrijwilligers voor maatschappelijke taken daardoor af is genomen. De maatschappelijke inrichting en daarmee de huidige mores zal eerst moeten veranderen, anders blijft het bij zinloze mooipraterij.

Biemond - de Heer

4 mei 2012

Uit de praktijk:
Mijn kinderen wonen in Leiden en Dordrecht. Mijn man is zelf chronisch ziek. Wij wonen op Voorne Putten. Voor de meneer van Actiz:: Kan de meneer van Actizaangeven hoe ik mantelzorg kan verkrijgen.?
Verblijf in een instelling zou voor de hand liggen. Deze zijn qua structuur niet ingericht op patienten, die zelf de regie willen houden op hun eigen leven.
Als je niet uitkijkt, word je daar binnen de kortst mogelijke tijd gehospitaliseerd. Weg zelfstandigheid!

Gericke

5 mei 2012

De visie van meneer Koster is helemaal die van de zorgbobo's. Dat ouderen slecht verzorgd worden ligt natuurlijk aan de kinderen of familie die te beroerd zijn om wat te doen.
Meneer Koster weet van geen kanten wat er in de wereld van de ouderenzorg werkelijk speelt, en volgens mijn ervaring wil hij het ook helemaal niet weten.
Niet zelden wordt familie buiten gekeken en zelfs buiten gegooid als ze zich met de zorg bemoeit. Als je als familie inderdaad zorg levert welke de professionals achterwege laten, dan hebben ze liever dat je wegblijft. Want dan zie het verschil pas echt, niet alleen als werkende, maar ook als bewoner. Die knappen er doorgaans van op. En daarmee bewijst men dat de belabberde gezondheid van de bewoner rechtstreeks het gevolg is van belabberde zorg.
En dan vergeet meneer Koster ook de realiteit: we hebben het zo ingericht dat onze ouderen recht hebben een menswaardige zorg en daarvoor de AWBZ in leven geroepen. Waar eenieder een kolossaal bedrag aan premie voor heeft betaalt en nog betaalt. Dan heb je recht op wat er in de voorwaarden van die verzekering staat: recht op zorg.
En in plaats van voor de ouwelui te zorgen kan de familie ongestoord gaan consumeren zodat de economie op gang blijft zodat we volop werk hebben en er volop geld binnenkomt om het een en ander te betalen.
Nu de massa kennelijk wat langer in leven blijft is de politiek
(lees het kapitaal) bezig om daar munt uit te slaan: langer werken. En als we langer werken gaat dat verhaal van menner Koster al helemaal niet meer op. Langer werken bij de baas brengt meer op dan mantelzorg. Verder is het zo geregeld dat er met twee gewerkt moet worden om de economie draaiende te houden, of te wel om voldoende inkomen te hebben om de premies voor de zorg te kunnen opbrengen.
Om de heer Koster op weg te helpen: het is zo geregeld dat iedereen werk moet doen dat opbrengt. En mantelzorg brengt niets op.
Ten slotte wil ik meneer Koster nog eventjes attent maken op een vorm van mantelzorg waar men een PGB voor kon krijgen. Zodat ouderen langer thuis konden blijven of familie hun een handje kon helpen. Dat werd nu afgeschaft en hoe stil was meneer Koster en zijn Actiz. hoorde ik hem toen ook over familie en mantelzorg. Nee hoor, meneer Kosten was zeker al heel tevreden dat zorggebruikers weer voor 100% afhankelijk werden van de zorgmaffia.
Ik vind daarom de visie van de heer Koster nogal hypocriet en naast de realliteit: de familie aanspreken op onvoldoende zorg en zelf ging vinger uitsteken tegen de afbraak van de zorg door de rechtse politiek. Maar dat zal ook moeilijk gaan denk ik als je zelf nogal rechts georiënteerd bent.

Anoniem

7 mei 2012

Lijkt leuk, kinderen zorgen voor welzijn ouderen.
Ik ben zo'n oudere dame (80 jaar). Mijn jongste zoon woont in Brazilë, mijn oudste zoon woont ca 200 km van mij vandaan. Hoe moeten zij dat voor elkaar krijgen?
Mijn buren links zijn Polen. Mijn buurvrouw rechts ongehuwde moeder en weer in verwachting. Zij hebben mij harder nodig dan ik hen. Leuke uitgedacht, hoor.

Vermeulen

9 mei 2012

In mijn proefschrift over 'Zelfstandig wonen en ICT' (UvT, 2006) blijkt een combinatie van technologische én sociale innovatie nodig. Het is essentieel om 'kosteneffectief, vraaggericht' services op het gebied van wonen-zorg-welzijn te bieden aan mensen die langer zelfstandig willen wonen. Ook als mensen ouder worden en met beperkingen of chronische ziekte te maken krijgen woont ruim 75% zelfstandig. Vaak wordt de overgang naar een verpleeghuis, gelijdelijk via bezoek aan de dagactiviteiten gemaakt. De ouderenzorg moet hier veel meer en veel eerder op inspelen door te innoveren op basis van de wensen van hun klanten. Pas dan zal een omslag in de ouderenzorg te realiseren zijn.

Dr. Jan Vermeulen, tel. 06 - 115 82 751

Bloemink

10 mei 2012

"Er kan veel meer dan we denken"...
Inderdaad meneer Koster!
Kom maar eens een paar dagen bij ons (55+ers)meedraaien, dan kan u met eigen ogen zien hoe wij "veel meer kunnen dan we denken."
Naast en tussendoor en tijdens ons fulltime werk staan we dag en nacht klaar voor onze hoogbejaarde ouders die (onvoorstelbaar maar waar) nog steeds niet dement genoeg zijn en al veel te lang op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis.
We staan naast en tussendoor en tijdens ons fulltime werk dagelijks/ vele malen per dag klaar voor onze volwassen kinderen waarvan een kind met beperkingen die dankzij onze hulp (en een PGB!) zelfstandig woont, werkt en een gezin heeft, wat via de reguliere hulpverlening onmogelijk werd gedacht.
Wij rijden op een dag gerust 175 kilometer naar een ouder om te ondersteunen en vervolgens weer 175 kilometer terug.
Wij slapen soms 5 uurtjes en de volgende dag staan we er weer. Zelfs dat went, na verloop van tijd kan je niet eens meer langer slapen.
Wij hebben ons huis ervoor verkocht, ons werk erop aangepast, opleidingen gevolgd om te kunnen doen wat wij doen. Dit alles omdat de reguliere hulpverlening niet mogelijk kan maken wat wij mogelijk maken.
We vangen onze kleinkinderen op wanneer dat nodig is.
We proberen onmogelijke situaties mogelijk te maken en heus wanneer u een paar dagen bij ons meedraait dan zal u zien dat er "Veel meer mogelijk is dan we denken".

Desondanks zal u ons niet horen zeggen dat we mensen erop aanspreken "die weinig doen".
Voor sommige mensen is het namelijk ONMOGELIJK om te doen wat wij voor onze ouders, kinderen, kleinkinderen doen.

De zorg voor onze ouders, kinderen, kleinkinderen betekend dat wij NOOIT een dag vrij hebben of op vakantie kunnen gaan.
( Tenzij we ze allemaal meenemen)
Wij werken 7 dagen per week en wanneer we geluk hebben dan hebben we zo nu en dan, op onvoorspelbare momenten, een paar vrije uurtjes voor onszelf. De mobiele telefoon altijd aan omdat we ieder moment kunnen worden opgeroepen.

"Veel meer kunnen dan we denken" dat doen wij!
Naast het ":zorgen"is een sociaal leven buiten de familie zo goed als onmogelijk. Gelukkig is er Facebook.
Zelfs wannneer we ziek zijn staan we voor onze ouders en kinderen klaar!
Wij krijgen regelmatig te horen:" Je moet ook om jezelf denken hoor!" Daar kunnen we helemaal niks mee!
Wij doen het, u kan echter niet van andere mensen verlangen dat zij dat ook kunnen doen.

Geloof ons, wij kunnen dat weten!


Top