ACTUEEL

'Eigen bijdrage voor spoedposten'

Een eigen bijdrage van twintig euro voor bezoek aan een spoedpost kan worden ingevoerd zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen, aldus Guus Schrijvers.

Gepaste bekostiging

Het gaat dan om spoedposten waar een huisartsenpost en een SEH-afdeling van een ziekenhuis in samengaan. Daarnaast zouden dergelijke spoedposten een standby tarief per inwoner uit het verzorgingsgebied moeten ontvangen. Deze financiering zou een oplossing kunnen zijn om gepaste bekostiging voor spoedposten te regelen. Koepelorganisaties, adviesorganen en ministerie komen daar in de praktijk niet uit. 

Niet weerhouden

Dit meldt Guus Schrijvers van de wekelijkse nieuwsbrief van het Julius Centrum. Patiënten met echte spoedklachten laten zich volgens hem niet weerhouden door een eigen bijdrage van twintig euro. De bevolking waarvoor de spoedpost werkt, moet wel via brochures, cursussen, patiëntenverenigingen en massamedia worden voorgelicht over bij welke symptomen spoed in het geding is.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries

7 mei 2012

Wat oneerlijk! Juist op het platteland gaan de spoedposten veelal samen met huisartsenposten. Dit blijkt een zeer goedkoop alternatief voor de veel duurdere SEH's in grote ziekenhuizen. Moeten mensen op het platteland dan ook nog eens extra betalen voor de juist veel goedkopere zorg die in dergelijke spoedposten wordt geleverd? 80% wordt door de huisarts afgehandeld! Uit de besparing die een dergelijke spoedpost levert, kan het makkelijk bekostigd worden. De overheid en verzekeraar dwingen mensen naar de veel duurdere ziekenhuis SEH's door de goedkope spoedposten niet te financieren. En ziekenhuizen met een volledige SEH willen deze zorg niet delen met huisartsen, want:100% behandelingen in het ziekenhuis levert nu eenmaal "winst" op voor het betreffende ziekenhuis.

vos

7 mei 2012

Ik heb hier een aantal woorden voor maar die zijn niet zo netjes. Dit is nr.4 in de gezondheidszorg waar ik/we voor gaangaan betalen en dan heb ik het nog niet eens over de hoge ziektekostenpremie, de mensen die dit verzinnen zijn of super gezond of hebben geen idee wat dit met mensen doet of hebben een dik vet inkomen of, nou ja, vul maar in. Wat ik eigenlijk wil zeggen op z'n rotterdams, ASO'S zijn het.

Top