ACTUEEL

'Oude griepvaccins werken beter bij pandemie'

De klassieke griepvaccins die in zwang waren van 1945 tot midden jaren '70, werken beter bij een wereldwijde griepuitbraak (pandemie) dan de nu gangbare versies voor de seizoensgriep. Dat stelde Felix Geeraedts, arts-microbioloog in opleiding bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen, maandag na jarenlang onderzoek.

Volgens Geeraedts activeren de oude vaccins het immuunsysteem sterker en zijn ze kwalitatief beter dan de nieuwe. Uit zijn onderzoek blijkt dat dit komt door de aanwezigheid van het genetisch materiaal in de kern van de hele virusdeeltjes in de klassieke vaccins, terwijl de huidige griepvaccins voornamelijk worden gemaakt met materiaal uit de celwand.

Zuiverder

Het probleem van de oude versies was echter dat ze vooral bij kinderen bijwerkingen veroorzaakten zoals een pijnlijke rode arm en griepachtige verschijnselen. Maar nu kunnen deze vaccins zuiverder worden gemaakt, waardoor de kans dat dezelfde bijwerkingen optreden kleiner wordt, aldus Geeraedts.

Zijn conclusie is dat de oude vaccins daardoor beter geschikt zijn bij een grieppandemie. Bovendien kunnen ze in een lagere dosis worden gegeven. Als ze ook nog eens gevriesdroogd worden, zijn ze beter houdbaar in tropische landen.

WHO

De onderzoeker haalt een rapport aan uit 2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin een omschakeling naar de productie van de klassieke vaccins als een mogelijkheid wordt gezien om de wereldwijde beschikbaarheid van griepvaccins te vergroten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top