ACTUEEL

Nederland helpt India bij medicijnresistentie

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft maandag in New Delhi besproken hoe Nederland India kan helpen op het gebied van resistentie van antibiotica.

De minister leidt momenteel een economische missie met zo’n 20 bedrijven en instellingen. "Veel mensen hier hebben hun zorgen geuit en we hebben besproken hoe we elkaar kunnen helpe", zei Schippers, die onder meer haar Indiase collega, minister Vilasrao Deshmukh van Wetenschap en Technologie, ontmoette.

Resistentiecijfer

Nederland heeft een van de laagste resistentiecijfers van Europa, terwijl de opkomst van resistente bacteriën in India, ondanks kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg, een groot probleem vormt. Een belangrijk knelpunt is volgens Schippers dataregistratie, iets waar Nederland juist wel heel goed in is.

De minister heeft het verder gehad over terreinen die interessant zijn voor samenwerking tussen Nederland en India. Dat zijn onder meer vaccinaties, biotechnologie en ICT in de zorg. De minister verwacht dat er binnenkort een verdrag tussen beide landen getekend kan worden over de uitwisseling van mensen, zoals verpleegkundigen.

Bedrijfsleven

Schippers ziet grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in de Indiase gezondheidssector. Deze heeft momenteel een omvang van ongeveer 50 miljard euro. "Dit is een goed moment om aan te hake", aldus Schippers. India behoort tot de top drie van landen met de sterkst groeiende investeringen op dit terrein.

De minister verwacht dat Nederland India ook kan adviseren op het gebied van zorgverzekeringen. "Nu is bijna niemand verzekerd hier, maar dat gaat zeker komen. Nederland heeft veel kennis op dit gebied, dus als we hierbij kunnen helpen, dan zullen we dat zeker doen, en dat zal ik de autoriteiten ook laten weten."

Op het gebied van onderzoek kan India ook veel voor Nederland betekenen. "India heeft een hoog opgeleide bevolking. Ook zijn er hoge aantallen patiënten, wat heel goed is voor onderzoe", meent Schippers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top