ACTUEEL

'Nog steeds misbruik in jeugdzorginstelling Almelo'

In leefgroepen van jeugdzorginstelling Commujon in Almelo is nog steeds sprake van seksueel misbruik van minderjarige kinderen. Het gaat vrijwel altijd om seks tussen de bewoners onderling, die de leiding onvoldoende weet te voorkomen.

Procedure tegen Commujon

Dat heeft advocaat Bert Oude Middendorp uit Enschede dinsdag gezegd. Hij voert namens een 11-jarig meisje en enkele ouderparen procedures tegen de instelling Commujon en de overkoepelende organisatie LSG-Rentray.

Oude Middendorp heeft tevens het Overijsselse Bureau Jeugdzorg en de Staat der Nederlanden gedagvaard, omdat die verantwoordelijk waren voor het uithuisplaatsen van het nu 11-jarige meisje, dat vervolgens in Commujon door een medebewoner werd misbruikt.

Seksueel wangedrag

Commujon werd in 2009 onder verscherpt toezicht van de Inspectie Jeugdzorg geplaatst na enkele gevallen van seksueel wangedrag in leefgroepen. In 2011 is dat toezicht na een hertoets opgeheven, maar de inspectie constateerde toen wel dat er nog verbetering nodig was in de manier waarop de instelling omging met seksueel en fysiek grensoverschrijdend gedrag van bewoners. Volgens de instelling zijn die maatregelen genomen.

Veiligheid onvoldoende

Oude Middendorp stelt namens de ouderparen dat de veiligheid van de opgenomen kinderen nog steeds onvoldoende is in Commujon. “De medewerkers zijn wel van goede wil maar hun opleidingsniveau is onvoldoende, de werkdruk is te hoog en de seksuele gedragsproblematiek van de kinderen is soms te zwaar voor de groep.” Commujon erkent dat er in het verleden “buitengewoon ernstige incidenten” hebben plaatsgehad. De instelling wil graag praten met de ouders die nu de advocaat hebben ingeschakeld. (ANP)

Lees het artikel over Commujon uit Skipr magazine 5, 2010

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top