ACTUEEL

Verzekeraars: weer meer zorgfraude opgespoord

Verzekeraars: weer meer zorgfraude opgespoord

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar weer meer opgespoord aan fraude en onterechte declaraties dan in 2010. De teller bleef in 2011 steken op 175 miljoen euro. Bovendien werd nog eens 800 miljoen euro aan vergoedingen afgewezen. Een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland bevestigde woensdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Zorgverzekeraars jagen al langer op gesjoemel met declaraties. Aan onterecht ingediende nota's werd vorig jaar 167 miljoen euro boven tafel gehaald. In 2010 ging het om 106 miljoen. Aan fraude werd in 2011 een bedrag van 7,7 miljoen opgespoord. Dat was 25 procent meer dan in 2010.

Zorgaanbieders

Zorgaanbieders blijken de grootste bedriegers. Ongeveer driekwart van de fraudegevallen werden gepleegd door medische specialisten, GGZ-instellingen en andere zorgaanbieders. Bij onterechte zorgnota's komt het onder meer voor dat declaraties worden ingediend in combinaties van verrichtingen die niet mogen.

Zorgverzekeraars Nederland zegt blij te zijn dat de extra inspanningen om gesjoemel op te sporen zijn vruchten afwerpt. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

schutte

9 mei 2012

en nu nog een controle over de uitgifte van medicijnen,
komt net bij een kennis die eventjesvoor 2600euro
medicijnen krijgt toegestuurd,voor een jaar, deze medicijnen
verdwijnen in de prullenbak, schandalig.daar niemand weet of deze medicijnen worden gebruikt.kassa voor de medicijn industrie /apotheker en 400 euro per jaar per persoon eigen bijdrage.

Ziere

9 mei 2012

onzorgvuldige berichtgeving: zie ook reactie Orde van Medisch Specialisten
http://www.orde.nl/over-oms/nieuws/onjuiste-berichtgeving-telegraaf-inzake-zorgfraude.html

Mitrasing, huisarts

10 mei 2012

Zorgverzekeraars presteren niet beter in fraude bestrijding, bedrag al jaren hetzelfde. Ondanks de positieve persberichten die Zorgverzekeraars Nederland ieder jaar weer geeft en klakkeloos in de pers worden overgenomen, stijgt het bedrag van opgespoorde fraude niet.
Zorgverzekeraars hebben in 2011 voor 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld. In 2007 was dat 8 miljoen en 2009 7,5 miljoen. Ook hebben zij 167 miljoen euro bespaard door controles op onterechte declaraties. Lager
dan in 2009 met 177 miljoen. Volgens ZN door extra investeringen en maatregelen op het gebied van fraudebeheersing. Dit heeft echter weinig
vruchten afgeworpen als men de cijfers over langere termijn bekijkt, sinds 2003 schommelt het bedrag al rond de 7 miljoen euro.
Bron: http://tinyurl.com/d65qkam

Top