ACTUEEL

'65-plussers dupe eigen bijdrage medicijnen'

Als er een eigen bijdrage voor medicijnen van 9 euro per recept komt, dan betalen met name 65-plussers daarvoor. Het kabinet wilde deze maatregel, met een maximale eigen bijdrage van 380 euro, invoeren maar door het vallen van het kabinet staat het plan op losse schroeven.

Omdat er in de toekomst waarschijnlijk toch bezuinigd moet worden op de zorg, berekende de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) wat deze maatregel zou inhouden. Als de eigen bijdrage in 2011 al was ingevoerd, hadden 260.000 mensen het maximale bedrag van 380 euro moeten betalen. In totaal zou er 780 miljoen euro mee opgehaald zijn, bijna de helft daarvan zou door 65-plussers betaald worden.

Noodklok

De ouderenbonden zijn daar bijzonder ontstemd over. Samen met de apothekersorganisatie KNMP luiden onder meer ANBO en Unie KBO de noodklok over deze mogelijke bezuiniging. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Harm

9 mei 2012

Heel goed. Mooie compensatie voor de ongelijke verdeling van kosten die de gouden generatie in de ruime pensioenen, hypotheekrentevoordelen, verzekerde pakketten al heeft bedongen.

Den Engelsman

10 mei 2012

We weten dat meer dan de helft van de zorgkosten wordt opgesoupeerd door 65+-ers. Wat we allen willen bereiken is het terugdringen van de zorgkosten. Dat bereik je niet door mensen die geen gebruik maken van de zorg te laten betalen voor diegene die veel gebruik maken van de zorg.

Dan ben ik bang dat de enige manier om zorgkosten te reduceren is: het meer kritisch laten kijken van mensen naar hun eigen zorgkosten. Uit eigen omgeving weet ik dat, als het je geld kost, je veel minder meeneemt uit de apotheek en zelf een aantal dingen oplost. Je gaat zuiniger met je medicijnen om, als ze je elke week €20 kosten.

Is het een idee om niet €9 maar €5 per recept laten betalen om de echte armen te ontzien. Ik ben het echter met Harm eens dat veel 65+-ers het kunnen betalen. Degenen die ik ken (en dat zijn niet de rijken) hebben na pensionering meer inkomen dan ze bij werken ooit hebben gehad. Dat zal voor toekomstige generaties echt anders zijn.

Voorlichting over gezond leven is belangrijk. We moeten weer een beetje beter voor ons lijf gaan zorgen. Zo kun je beter geen dingen eten waar je niet tegen kunt, dan ze wel eten en er een pil tegenaan gooien. Ik ken zoveel mensen die dat laatste doen. Daar is nog veel te besparen.

Anoniem

20 mei 2012

Indien de fraude beter wordt aangepakt. Indien men inzicht krijgt in wat de zorg (declaraties)kost. Indien men inzicht in de declaraties krijgt van de zorgverzekeraar zodat er tenminste enige controle kan plaatsvinden, wordt er zoveel bespaard dat die verhoging waarschijnlijk niet nodig is.??

Top