ACTUEEL

Ook Amsterdam vergoedt eigen bijdrage GGZ

De gemeente Amsterdam vergoedt dit jaar de eigen bijdrage voor GGZ-patiënten met een minimuminkomen. Dit maakte wethouder Freek Ossel donderdag bekend.

Patiënten in de GGZ moeten met ingang van dit jaar een eigen bijdrage van 200 euro betalen. Voor mensen met een minimuminkomen kan dit reden zijn om de zorg te weigeren of te stoppen, redeneert de gemeente.

Bijzondere bijstand

De eigen bijdrage werd door het kabinet per 2012 ingevoerd, maar is inmiddels in het 'wandelgangenakkoord' vanaf 2013 weer teruggedraaid. Amsterdam heeft besloten geld vrij te maken vanuit de bijzondere bijstand om de eigen bijdrage voor mensen met een laag inkomen te compenseren.

Aanmeldingen

De eerste cijfers vanuit de zorginstellingen in de stad laten een daling zien van het aantal aanmeldingen als gevolg van de invoering van de eigen bijdrage. De geestelijke gezondheidszorginstelling Arkin kreeg ongeveer 20 procent minder aanmeldingen voor kortlopende psychotherapie. Jellinek-verslavingszorg kreeg een kwart minder nieuwe cliënten. De GGZ in Geest kreeg in januari tussen de 15 en 20 procent minder aanmeldingen dan in januari 2011.

Daar tegenover staat een fikse toename van het bezoek aan de crisisdienst. Hier gaan mensen naar toe die nergens in behandeling zijn. Zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. (ANP).

Bouman GGZ

Afgelopen maandag 7 mei 2012 werd al bekend dat de Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Bouman GGZ de eigen bijdrage voor patiënten in 2012 gaat vergoeden. Ook GGZ Friesland komt patiënten tegemoet in de eigen bijdrage. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top