ACTUEEL

‘Premie tandartsverzekering onevenredig gestegen’

Beroepsorganisatie VvAA stelt dat zorgverzekeraars de premies voor tandartsverzekeringen fors hebben verhoogd, terwijl het vrijgeven van de tandartstarieven daarvoor geen aanleiding gaf. Zorgverzekeraars hebben de tariefontwikkeling wel als motivatie voor de premieverhoging naar buiten gebracht.

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Annalise in opdracht van de VvAA blijkt dat de premies voor aanvullende tandartsverzekeringen tussen 2009 en 2012 met 20% zijn gestegen terwijl de dekkingen niet zijn verhoogd en in veel gevallen zelfs zijn verlaagd. De tandartstarieven stegen in diezelfde periode met 4,2%.

Verkeerde been

“Verzekeraars wekken de indruk bij patiënten dat de premies zijn gestegen als gevolg van hogere tarieven van tandartsen, terwijl dit laatste onjuist is," zegt zegt Edwin Brugman, directeur kennismanagement van VvAA. “Verzekeraars zetten verzekerden daarmee op het verkeerde been. De patiënt is de dupe want hij betaalt meer en krijgt minder. De tandarts krijgt de schuld van dit alles.”

Onderzoeksbureau Annalise onderzocht in opdracht van VvAA de ontwikkeling van de premies en dekkingen van aanvullende tandartsverzekeringen van de vijf grootste verzekeraars en vergeleek deze met de algemene gegevens over de gemiddelde tariefstijgingen in de mondzorg van de afgelopen jaren.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Geertsema

10 mei 2012

Hopelijk wordt de patiënt zo langzamerhand een beetje wakker en weten ze nu dat zorgverzekeraars niet te vertrouwen zijn. Wij als tandartsen werden steeds als schuldigen aangewezen wat ons heel veel schade en ellende heeft berokkend....

merhai

11 mei 2012

wie zal het lef hebben om de regie van de zorg uit handen te halen van de verzekeraars? Het is hen enkel te doen om winst en macht, ze verzieken het leven van patient en zorgverleners.

Anoniem

11 mei 2012

we moeten ons natuurlijk wel realiseren dat de premies vastgesteld zijn lang voordat de tarieven van de tandartsen bekend waren.
Er waren duidelijke signalen dat de tarieven fors omhoog zouden gaan, verzekeraars hebben een risico opslag ingecalculeerd in de premie.

Anoniem

14 mei 2012

Het is inderdaad opmerkelijk dat zorgverzekeraars de premie van 2012 half november beschikbaar moesten hebben. Op basis hiervan heeft de klant gekozen. Een tandarts was verplicht om voor 31 december 2011 haar tarieven bekend te maken. Hoe kan een verzekeraar dan haar premie hebben gebaseerd op de tarieven van de tandarts? Nog opmerkelijker vind ik het dat sommige verzekeraars een eigen tarievenlijst hebben opgesteld wat een tandartsbehandeling mag kosten. Alles daarboven betaald de klant uit eigen zak. Echter, hoe kan ik als consument kiezen voor een verzekeraar met dit systeem, terwijl ik voor mijzelf de consequenties niet kan zien omdat de tarieven van mijn tandarts nog niet bekend zijn?

Anoniem

23 mei 2012

het is prima dat tandartsen de tarieven omhoog gooien maar ik ben client en heb een hoge tandartsverzekering
wij als clienten hebben totaal niet de keuze om over te stappen want dan hebben de tandartsen een patienten stop

dus deze regeling is een waardeloos iets. dit brengt niks ja zolang de clienten geen problemen met het gebit krijgen blijven ze weg dus wat schieten we met deze regel op helemaal niks

Top