ACTUEEL

Zelden anonieme aangifte zorgverleners bij geweld

Er wordt haast nooit anoniem aangifte gedaan van geweld door ziekenhuispersoneel, terwijl het Openbaar Ministerie daar wel mogelijkheden voor heeft. Dit meldt RTL Nieuws op basis van een onderzoek bij ziekenhuizen en arrondissementsparketten van het Openbaar Ministerie

75% van de medewerkers van ziekenhuizen had in het afgelopen jaar te maken met geweld. In slechts één op de twintig gevallen werd daarvan aangifte gedaan. Vaak waren medewerkers bang voor een reactie van de verdachte.

Verdachte

Vanwege de extra tijd die het kost om anoniem aangifte te doen en de rechten van de verdachte wil het OM vaak geen anonieme aangiftes in behandeling nemen. De verdachte zou volgens het OM recht hebben om te weten wie er aangifte tegen hem doet.

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hierin beklaagd de vereniging zich over de manier waarop het OM zich opstelt.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 mei 2012

'75% van de medewerkers van ziekenhuizen had in het afgelopen jaar te maken met geweld. In slechts één op de twintig gevallen werd daarvan aangifte gedaan'????? Dit is niet herkenbaar. Uit welk onderzoek komt dit?

Willemse

14 mei 2012

Het OM probeerd zoveel mogelijk werk af te houden. Het personeel in de zorg heeft geen tijd om aangifte te doen. Het resultaat is dat het geweld tegen zorgverleners dagelijks erger wordt. Soms durven verpleegsters na het werk niet eens naar huis omdat ze opgewacht worden buiten door bedreigers die hun zin niet krijgen.

Top