ACTUEEL

ZBC’s in financiële nood

ZBC’s in financiële nood

Twee derde van de zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) verkeert in zware financiële nood, omdat ze nog geen contract hebben met de zorgverzekeraar. Dat zegt woordvoerder Marijn Lamers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) nieuwe Mednet Magazine dat deze week verschijnt.

"Omdat contracten met de zorgverzekeraars uitblijven, kunnen zelfstandige behandelcentra de geleverde zorg niet aan hen declareren", zegt Lamers in Mednet Magazine. "Veel klinieken betalen de geleverde behandelingen nu al vier maanden uit eigen zak. Als gevolg daarvan zit een meerderheid van de zelfstandige behandelcentra op zwart zaad. Ongeveer 250 van onze leden leveren verzekerde zorg, dat zijn de zelfstandige behandelcentra. Daarvan heeft zeker 60 tot 70 procent financiële problemen omdat ze nu niet kunnen declareren bij de zorgverzekeraar."

In het Hoofdlijnenakkoord van 2011 zijn ziekenhuizen, medisch specialisten, verzekeraars en ministerie van VWS overeen gekomen dat de kosten voor ziekenhuiszorg maximaal 2,5 procent mogen stijgen. Deze afspraak treft vooral ZBC’s die net gestart zijn. Zij kunnen hierdoor niet de benodigde omzet halen, wat hun voortbestaan in gevaar brengt. Verzekeraars zijn vanwege het hoofdlijnenakkoord terughoudend bij de contractonderhandelingen. Daarbij komt nog da begin 2012 de nieuwe declaratiestructuur DOT is ingevoerd. Tot welke gevolgen dit leidt, is voor zorgaanbieders en verzekeraars nog onduidelijk.

Lees meer op MedNet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top