ACTUEEL

Groepsrevalidatie even effectief als 1-op-1 aanpak

Groepstraining na een lichte beroerte werkt net zo goed als persoonlijke revalidatie. Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiecentum De Hoogstraat en het UMC Utrecht.

Patiënten met een beroerte hebben tijdens hun revalidatie baat bij intensieve training door een fysiotherapeut, maar omdat het aantal fysiotherapeuten beperkt is, kunnen niet alle patiënten optimale training krijgen. Om de werkzaamheid van poliklinische groepstraining te toetsen, onderzochten onderzoekers van revalidatiecentrum De Hoogstraat en het UMC Utrecht 250 patiënten in negen revalidatiecentra.

Mobiliteit

Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal, komt naar voren dat groepstraining net zo effectief blijkt te zijn als persoonlijke training. Beide groepen patiënten kunnen even goed lopen in een looptest van zes minuten. Ook de mobiliteit zoals ze die zelf ervaren is in beide groepen gelijk.

Opschalen

“Dit is erg goed nieuws voor patiënten met een beroerte”, reageert hoofdonderzoeker Gert Kwakkel, als hoogleraar neurorevalidatie verbonden aan het UMC Utrecht en VU Medisch Centrum. “De groepstraining is goedkoper en makkelijk op te schalen. Via deze groepstrainingen kunnen we meer patiënten goede revalidatietraining aanbieden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top