ACTUEEL

CDA wil patiënten betrekken bij plannen Sionsberg

De CDA Statenfractie in Friesland wil dat patiënten nauwer betrokken worden bij de toekomstplannen van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. “We vinden het erg belangrijk dat ook de patiënten zelf bij deze plannen worden betrokken”, aldus CDA-woordvoerder Cees Vos tegenover RTVT Noordoost Friesland.

De CDA Statenfractie is vooral bezorgd over de geboortezorg en ouderenzorg. Voor de geboortezorg is het doek gevallen nu de raad van bestuur van De Sionsberg heeft aangekondigd de afdeling per 1 augustus te sluiten. “Dat is jammer, want wij willen de geboortezorg graag behouden”, reageert Vos.  

Meerdere partijen

De gang van zaken rond de geboortezorg bewijst volgens Vos dat patiënten nauwer bij de planvorming moeten worden betrokken. “Wij hebben begrepen dat één van de redenen voor de afwijzing [van het beleidsplan van het ziekenhuis –red.] is dat er niet meerdere partijen – waaronder de patiënten - bij de plannen zijn betrokken,” stelt Vos. “Wij vinden dat er goed onderzoek moet worden gedaan voor er nieuwe plannen voor de geboortezorg worden opgesteld, en dat ook de patiënten daarbij moeten worden betrokken.”

Domino-effect

De ondernemingsraad van Zorggroep Pasana, waar De Sionsberg onder valt, heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit om de geboortezorg per 1 augustus te staken. Volgens de OR betekent dit niet alleen verlies van de werkgelegenheid, maar kan de sluiting ook leiden tot “een domino-effect”, waardoor ook andere organisatieonderdelen omvallen. Ook voorziet de OR verstrekkende maatschappelijke gevolgen voor de regio Noordoost Friesland.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 mei 2012

Allemaal leuk, maar waarom spreekt het CDA minister Edith Schipper hier niet op aan? Laat de minister De Friesland Zorgverzekeraar onder druk zetten om de verloskundige zorg in ziekenhuis De Sionsberg te behouden! Waarom heeft de minster zich rond Meppel wel laten horen?

Anoniem

20 mei 2012

Het domino-effect zal zich niet beperken tot het ziekenhuis zelf, waar na geboortezorg ook kindergeneeskunde en KNO zullen verdwijnen. Nee, veel erger, het treft de maatschappij: toeleveranciers krijgen minder omzet, huizen komen te koop, mensen trekken weg om elders werk te zoeken, kortom het is een maatschappelijke ramp. En levend van een uitkering hebben mensen niet meer de mogelijkheid (vervoer/geld) om naar een ziekenhuis dichtbij te gaan voor onderzoeken en behandeling. Armoede. Ziekte. Dood. Dat zijn de gevolgen.

Top