ACTUEEL

PvdA: Schippers misleidt Kamer over tabakslobby

De PvdA vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer misleidt over de contacten tussen haar ministerie en de tabaksindustrie. Schippers beloofde daarover openheid van zaken te geven, maar doet dat volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester niet.

Tabakslobby

Bouwmeester trok eind vorig jaar al aan de bel over contacten tussen de tabakslobby en ambtenaren van Schippers. Die verdient volgens Bouwmeester het predicaat 'minister van tabak'.

In de Tweede Kamer zei Schippers dinsdag dat zij als minister persoonlijk nog nooit de tabaksindustrie heeft ontvangen. Bouwmeester vindt dat de VVD-minister vaag is over de contacten die er wel zijn. “Dat is een minister onwaardig. Het is haar grondwettelijke plicht de Kamer te informeren”, aldus Bouwmeester.

De woordvoerder van Schippers weerspreekt de beschuldigingen en stelt dat de minister alle informatie over contacten met de tabakslobby aan de Kamer heeft gemeld.

Oneerlijk

Bouwmeester beschuldigt de minister nog niet van liegen maar zegt wel dat ze vaag is en dat er geen verslagen worden gemaakt van besprekingen. “Lieg je dan? Ze komt in elk geval haar toezeggingen niet na. Dan moet ze dat ook eerlijk zeggen.”

Schippers zegt ook dat ze drie keer zoveel geld uittrekt als het vorige kabinet voor campagnes om scholieren bewust te maken van de risico's van roken, onveilige seks, drugs en alcohol.

Over contacten met de alcoholindustrie schreef Schippers recent aan de Kamer dat ze het onwenselijk vindt om daar inzicht in te geven. “Als ik bij uiteenlopende beleidsonderwerpen alle tussenstappen die worden gemaakt in de ontwikkeling van het beleid (telefoongesprekken, vergaderingen, briefwisselingen, emails, concept-notities enz.) aan de Tweede Kamer moet melden, wordt het functioneren van mijn ambtenaren en daarmee van mij als minister ernstig belemmerd.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

meinsma

18 mei 2012

Die contacten gaan vast over de gezamenlijke belangen van de tabakslobby en de overheid: geld binnenhalen ten koste van de gezondheid via sterk verslavende middelen. En daarna de premies weer laten stijgen.

Anoniem

20 mei 2012

Minister Schippers heeft persoonlijk tijdens haar ministerschap nog niemand van de tabakslobby ontvangen. Dat zegt niets over
1. wie ze vóór haar ministerschap heeft gesproken
2. met wie ze mailcontact heeft gehad
3. welke invloed er is vanuit andere hoeken, zoals politici die adviseur zijn voor de tabaksindustrie of die zitting hebben in raden van bestuur.

Top