ACTUEEL

Kans op onnodige infecties bij ooglaserklinieken

Veel patiënten lopen de kans een ooginfectie te krijgen, doordat het personeel in ooglaserklinieken te weinig kennis heeft op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie.

Drie klinieken 'echt ondermaats'

Dit constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek onder alle 46 klinieken in Nederland. Drie klinieken functioneerden “echt onder de maat", constateert de IGZ. Als bij een derde bezoek de klinieken nog steeds niet aan de gestelde voorwaarden voldoen, kan de inspectie de knlinieken sluiten. De afgelopen twee jaar hebben acht patiënten melding gedaan van ernstig oogletsel na een laserbehandeling.

Infectiepreventiebeleid matig tot slecht

Het infectierisico bij de onderzochte klinieken is, afhankelijk van de ingreep, gering tot zeer groot. “Helaas lijken vrijwel alle klinieken zich onvoldoende bewust van dit risico en hebben zij meestal het infectiepreventiebeleid ten onrechte matig tot slecht georganiseerd”, schrijft de IGZ. Deze noemt het opvallend dat er verschillende normen voor de operatiekamer (ok) worden gehanteerd. In enkele gevallen kon men niet aangeven aan welke ok-normen de behandelruimte voldeed.

Acht meldingen ernstig oogletsel

Aanleiding voor het onderzoek zijn de acht meldingen afgelopen twee jaar van ernstig oogletsel dat verband hield met een laserbehandeling. De inspectie oordeelt positief over de bekwaamheid van de behandelende oogartsen, net als over de resultaten van de behandeling. Alle 46 klinieken kregen een vragenlijst voorgelegd. Daarna zijn 24 klinieken door de inspectie bezocht.

Ooglaserbehandelingen over de grens

In Nederland laten per jaar zo'n 19.000 mensen hun ogen laseren. De behandelingen zijn ook populair in het buitenland, waaronder Turkije. Daar heeft de inspectie geen onderzoek naar uitgevoerd. De IGZ-woordvoerder noemt het pikant dat de inspectie ook een reisbureau vond dat mensen een ooglaserbehandeling aanbiedt “tussen de stedentrip door''. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top