ACTUEEL

Details begrotingsakkoord uitgelekt

De rollator verdwijnt uit het zorgpakket en er komen eigen bijdrages voor gehoorapparaten en voor verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg. Dat zijn enkele maatregelen uit het begrotingsakkoord dat woensdagmiddag is uitgelekt via De Telegraaf.

De hoofdlijnen van het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eind vorige maand sloten waren al bekend. Met name voor de precieze uitwerking van de 1,6 miljard euro aan bezuinigingen in de zorg gold dat nog niet. Eerder op de dag bleek dat het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro. Verder komt er een onderzoek hoe de inkomens van medisch specialisten verlaagd kunnen worden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

F. Conijn - www.gezondezorg.org

16 mei 2012

Verhoging van het huidige eigen risico heeft weinig zin, omdat in Nederland heel weinig via zelfverwijzing gaat. En het is asociaal, want het treft de ouderen en de mensen met ziekten waar ze weinig aan kunnen doen verhoudingsgewijs veel zwaarder. Weliswaar zullen de lagere inkomens worden ontzien, maar als ze geheel worden ontzien is de verhoging niet meer effectief en als ze niet geheel worden ontzien zijn ze nog steeds onterecht de pineut.

Vorm in plaats daarvan het eigen risico om naar een systeem van eigen bijdragen ingeval van zelfverwijzing, zoals bij bezoek aan de SEH of de huisarts zonder (terug)verwijs- of terugkombriefje. Voorgestelde bedragen: 20 tot 30 euro voor zelfverwezen SEH-bezoek, 2,50 tot 7,50 voor zelfverwezen bezoek aan de huisarts. Leveren beiden veel op en zijn toch betaalbaar voor iedereen met een normaal zorgvraaggedrag. En ook voor zelfvoorgeschreven kraamzorg, behoudens na de eerste bevalling, zouden eigen bijdragen gevraagd moeten worden. Hetzelfde geldt voor zelfvoorgeschreven rollators; dan kunnen die op medisch voorschrift gewoon vergoed blijven, hetgeen een aantal gebroken heupen zal besparen.

Voor een verder stappenplan over hoe de zorguitgaven te beheersen, zie http://www.skipr.nl/blogs/id1092-houdbaarheid-zorgstelsel-staat-op-het-spel.html, onderste reactie.

Jaspers

19 mei 2012

Ik ben blij dat eindelijk de rollator verdwijnt uit het pakket!

Een snelle blik op marktplaats laat zien dat gebruikte rollators (z.g.a.n., weinig gebruikt, etc) voor rond de 25 euro worden aangeboden en nieuwe v.a. 65 euro, dat moet iedereen toch kunnen betalen, of kado doen aan kennissen of famillie.
Op dit moment worden er ruim 600 aangeboden en dat zal gaan stijgen als de vraag toeneemt. Er staan namelijk een heleboel rollators nu werkloos op zolder of in het schuurtje.

Laten we stoppen elk hulpmiddel, als "verzekerd medisch hulpmiddel" te willen zien. Men investeert toch ook zelf in bijvoorbeeld een e-bike of bril.

Top