ACTUEEL

'Ouderen hard geraakt door akkoord'

Seniorenvereniging ANBO noemt het begrotingsakkoord “niet eerlijk" voor veel ouderen. “AOW'ers met een pensioen van meer dan 10.000 euro hebben straks flink meer koopkrachtverlies dan andere vergelijkbare inkomensgroepen", aldus Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO.

De belangenvereniging vindt het wel goed dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie mensen met uitsluitend AOW juist ontzien.

Versnelde verhoging AOW-leeftijd

ANBO is het echter niet eens met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. “Als zogenaamde overgangsmaatregel tot 2015 blijft AOW op 65 mogelijk, maar mensen moeten dan wel het 'geleende bedrag aan AOW' terugbetalen op termijn. Dat is idioterie. Waarvan moeten die eerder ontvangen AOW dan worden terugbetaald?", aldus Den Haan

De bond kan zich er in vinden dat de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering verdwijnt en dat er een eigen bijdrage van 25 procent komt voor hoortoestellen. “Wij vinden dit niet erg en zullen hier niet tegen in het geweer komen. Rollators en hoortoestellen maken de zorg erg duur. Als je ze uit het basispakket haalt, hou je goede zorg over. Bovendien, we kopen ons hele leven mobiliteitsmiddelen zoals fietsen, dus waarom zou je een rollator krijgen”, aldus een woordvoerster.

Minimuminkomens

Wel vindt de belangenorganisatie dat er iets geregeld moet worden voor minimuminkomens. Zo is het een optie om deze hulpmiddelen op afbetaling aan te schaffen, aldus de ANBO. En ook voor hulpmiddelen als een traplift of een scootmobiel moeten regelingen blijven bestaan, meent de bond. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

19 mei 2012

Merkwaardig dat de ANBO niet opkomt voor de ouderen mbt het uit het basispakket halen van de verbandmiddelen. Dat tikt voor ouderen fors aan. Cijfers? 900.000 verzekerden per jaar gebruiken verbandmiddelen. Daarvan zijn 55% ouder dan 65 jaar. Gemiddeld gebruik voor allen is 151 euro per jaar. Ouderen zijn echter groot gebruikers. Slechte beendoorbloeding komt veel voor. Kan je niet voorkomen. Diabetici kunnen de portemonee trekken. En na operaties?

De nieuwste middelen zijn wonderen van techniek en verkorten de genezingsduur en vergroten uberhaupt de kans op genezing. Amputatie is lang niet meer nodig.

Verbandmiddelen in de aanvullende verzekering dan maar? Dan krijg je risico selectie en pret pakketten van de verzekeraars tegen een Disney prijs.

Andere landen houden verbandmiddelen dan ook in het basispakket. Doelmatig voorschrijven en doelmatig gebruiken is de methode om kosten te beheersen.

In Nederland gaan we terug naar de tijd van de uitgekookte theedoeken en zakdoekjes of we gaan langer in het ziekenhuis liggen en vaker.

Kunduz Coalitie schiet wat al te makkelijk uit de heup en mist daardoor totaal haar doel, tenzij dat doel een politieke is: op het pluche belanden ten koste van alles wat heilig is.

Van CDA en VVD kan je dat verwachten. Van GL en CU niet. En D66? die heeft in 2005 haar gezicht verloren door Ursie Lambrechts te wippen als woordvoerster Zorg en de ommezwaai te maken van voorstander van een NHS model naar een privaat model in de modder van de polder.

12 september heeft de ANBO kans deze misser te herstellen.

Bedenk dat ziekenhuizen nog immer peperdure specialites inkopen tegen nul prijzen, maar verkopen tegen de hoogste prijs aan de patiënten. Indien extramuraal pakket geneesmiddelen ook in de Ziekenhuizen wordt gebruikt besparen de verzekeraars/Overheid zo een 400 miljoen euro.

Voorbeeld: Pantozol 40mg 30 stuk kost AIP 10.60 euro en het identieke pantoprazol nog geen 70 cent.
En zo gaat het met alle multi source middelen.
Andere truc is uitwijken naar me too middelen als er ook multi source beschikbaar is. Heeft met innovatie niets meer te maken, maar alles met ondoelmatige zorg verlenen en inkopen door de zorgverzekeraars!

Dat doen ze in Zweden, Denemarken, Engeland, Finland en Noorwegen toch anders. Maar ja, daar heb je geen private verzekeraars die er de kantjes van aflopen en als eerste aan de tiet hangen. 15% van de nominale premie gaat inmiddels op aan beheerskosten. 3% netto winst van de omzet. Tja. OWM of niet. 3% blijft 3%. 15% blijft 15%.

De Denen doen het voor 0,5% van de premie inkomsten. Tel uit je winst.

Top