ACTUEEL

'Afwezige patiënt terecht beboet'

'Afwezige patiënt terecht beboet'

Het is terecht dat patiënten worden beboet als zij niet komen opdagen bij een afspraak in het ziekenhuis. Dat vindt een ruime meerderheid van de deelnemers aan een poll van het Erasmus MC.

Bijna 70 procent van de stemmers is het ermee eens dat patiënten die zich niet afmelden voor een afspraak een boete moeten betalen. Aan de poll deden zo’n driehonderd mensen mee. Een derde van de stemmers had de optie ‘Nee, er kan altijd iets tussenkomen’ aangevinkt.

Invoeren van boetes

Het Erasmus MC heeft het uitdelen van boetes voor wegblijvers enkele jaren geleden in de praktijk gebracht bij onder meer de afdelingen MDL (Maag-, Darm-, Leveraandoeningen) en Dermatologie. Het zogeheten wegblijftarief bedraagt 43,30 euro. Gemiddeld komt een op de 25 patiënten niet opdagen, maar bij sommige ziekenhuizen is het wel een op de 12, stelt het ziekenhuis.

Medisch Centrum Haaglanden heeft een proef gedaan met het invoeren van boetes voor wegblijvers. Het aantal wegblijvers daalde van 7,5 procent in 2010 naar 4 procent na het invoeren van een boete.

Demissionair minister Schippers liet onlangs weten dat ze achter deze sanctie staat, maar ze benadrukte daarbij dat ze ziekenhuizen niet wil verplichten een boete in te voeren. “Het sturen van bijvoorbeeld een sms'je vlak voor een afspraak is ook een goede manier om het aantal mensen dat niet komt op dagen, terug te dringen”, stelt Schippers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

WJA Gulpen

24 mei 2012

Hoe zit het eigenlijk met specialisten en ziekenhuizen die zich niet aan afspraken houden is daar ook een tarief voor?
Te lange wachttijden?

Top