ACTUEEL

Inspectie blijft Sionsberg ‘indringend volgen’

Inspectie blijft Sionsberg ‘indringend volgen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijft ziekenhuis De Sionsberg “indringend volgen”. Dat zei demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdagavond tijdens het spoeddebat over de toekomst van de verloskundige zorg in ondermeer Dokkum.

Met deze opstelling zet de inspectie het maandag overeengekomen akkoord over sluiting van de klinische verloskunde tussen zorgverzekeraar De Friesland en de raad van bestuur van De Sionsberg onder druk. De Sionsberg en De Friesland kwamen maandag overeen deze activiteiten tot 1 mei 2013 voort te zetten, zodat er voldoende ruimte is voor een ordentelijke afbouw alsmede de ontwikkeling van een duurzaam alternatief.

Meekijken

Interim-bestuursvoorzitter Johan Wagenaar van De Sionsberg gaf daarbij wel aan dat hij verwacht dat de inspectie het strenge toezicht van de laatste maanden versoepelt. Volgens Wagenaar kunnen de betrokken professionals hun werk niet goed doen, laat staan meewerken aan een alternatief voor het verdwijnen van de klinische geboortezorg uit Dokkum, zolang de inspectie bij iedere stap over hun schouders meekijkt.  

Welwillend

Volgens minister Schippers staat de inspectie “welwillend” tegenover het sluitingsakkoord, maar garanties voor het daadwerkelijk openhouden tot 1 mei 2013 wilde ze niet geven. “Als de inspectie meldt dat de kwaliteit door de bodem zakt, moet de afdeling sluiten”, aldus Schippers.

Verantwoordelijkheid

Schippers toonde zich ook niet genegen tot een activistische opstelling inzake de sluitingsperikelen, zoals met name de SP en de PvdA vroegen. Volgens Schippers ziet ze als minister slechts toe op de kwaliteits- en veiligheidskaders. Individuele besluiten rond concentratie en sluiting vallen volgens de minister onder verantwoordelijkheid van de betrokken raden van bestuur en zorgverzekeraars.

45-minutennorm

Wel zei de minister dat de 45-minutennorm, op grond waarvan zwangere vrouwen binnen drie kwartier acute zorg moeten kunnen krijgen, wat haar betreft leidend is bij de beoordeling van plannen rond concentratie van geboortezorg. Ook riep de minister verzekeraars en bestuurders op alle betrokkenen, inclusief burgers en verloskundigen, vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Aangezien dit volgens de minister in Meppel in eerste instantie niet is gebeurd, verdiende de gang van zaken hier wat haar betreft “geen schoonheidsprijs”. Om maximale openheid te garanderen moeten ziekenhuizen eventuele concentratieplannen vanaf juni melden op de site www.goedgeboren.nl

Rapporteren

Ook beloofde de minister twee keer per jaar inhoudelijk te zullen rapporteren aan de Kamer over de activiteiten van het College Perinatale Zorg, dat in het in het leven is geroepen om de kwaliteit van de verloskundige zorg te waarborgen en te adviseren bij concentratietrajecten. Oorspronkelijk zou de minister dit een keer per jaar doen.

 


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top