ACTUEEL

‘Achmea fluit RKZ terug bij samenwerking met MCA’

Achmea heeft het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk gedwongen onmiddellijk te stoppen met de samenwerkingsgesprekken met het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Achmea schoot het in financieel zwaar weer verkerende ziekenhuis in Beverwijk onlangs te hulp. Het RKZ heeft een miljoenenschuld uitstaan bij Achmea vanwege te veel ontvangen productiegelden. Achmea wil coulant met de vordering van 25 miljoen euro omgaan, maar eist in ruil daarvoor een duidelijke bestuurlijke stem. Zo beslist Achmea mee over versterking van de raad van bestuur en de raad van toezicht van het ziekenhuis.

Concurrent

Volgens het Noord-Hollands Dagblad eist Achmea nu ook dat het RKZ de samenwerkingsgesprekken met de MCA Gemini Groep afbreekt. De twee ziekenhuizen sloten begin dit jaar een intentieovereenkomst om de mogelijkheden van intensieve samenwerking te onderzoeken. Het Noord-Hollands Dagblad uit het vermoeden dat aan dit besluit concurrentieoverwegingen ten grondslag liggen. In het werkgebied van de MCA Gemini Groep is concurrent VGZ de dominante verzekeraar. Door het RKZ financieel uit de brand te helpen in de aanloop naar verdere samenwerking met het MCA zou Achmea in feite VGZ een dienst bewijzen.

Zaans Medisch Centrum

Volgens het Noord-Hollands Dagblad ziet Achmea meer in een samenwerkingsverband tussen het RKZ en het Zaans Medisch Centrum. Met dit ziekenhuis heeft Achmea een meerjarig contract afgesloten.

Meedenken

SP-Kamerlid Leijten kondigt in het Noord-Hollands Dagblad aan Kamervragen over de kwestie te gaan stellen. “Achmea koopt gewoon invloed”, aldus Leijten. “En dan gaat het niet om de aankoop van zorg, maar om strategische beslissingen over samenwerking tussen ziekenhuizen. Dit kan gewoon niet.’’ Woordvoerder Christine Rompa van Achmea neemt in het Noord-Hollands Dagblad afstand van de uitspraken van Leijten. “We hebben helemaal geen invloed gekocht via het RKZ”, zegt Rompa. “We vinden dat het strategisch meedenken over de toekomst van de ziekenhuizen in Noord-Holland tot onze taak behoort.’’

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 juni 2012

Achmea kocht ook Independer en heeft net als andere zorgverzekeraars de behoefte om meer invloed te krijgen in zorgconsumptie en gedrag van zorgleveranciers. Ze worden gedreven door de woorden "macht" en "winst".

Anoniem

16 augustus 2012

Achmea is een grote dievenbende, nerveus alle dochterondernemingen. Heb maar eens de pech als zelfstandige gebruik te moeten maken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering! De ene vage arts na de andere schrijft zijn rapport voor de maatschappij en telkens moet je weer protesteren! Soms jarenlang! Schandalig is het, ineens ben je geen klant meer maar een kostenpost en wordt er werkelijk alles aan gedaan om je eruit te kunnen wippen! Alles wat ze doen gaat maar om één ding geld cq winst! Macht is enkel een middel voor de schoften om de winst nog groter te laten worden! Ik wens ze allemaal mijn ziektes toe!!!!!!

Top