ACTUEEL

Apotheken controleren weinig op medicijngebruik

Apotheken controleren weinig op medicijngebruik

Een op de drie klanten van apotheken krijgt geen of te weinig uitleg over het geneesmiddel dat wordt gekocht. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar CZ.

Apothekers zijn contractueel verplicht om de eerste keer dat een patiënt medicijnen krijgt, uitleg te geven over de werking ervan en mogelijke bijwerkingen. Ze zijn bovendien in veel gevallen verplicht om na 2 weken te vragen of het medicijn goed gewerkt heeft. 68 procent van de 420 onderzochte apotheken blijkt dat niet te doen.

Controle

De meerderheid van de ondervraagde klanten zegt niet alle informatie te krijgen die een apotheker zou moeten geven. Van de apotheken was er maar één die zich hield aan de afspraken over controle op medicijngebruik. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

31 mei 2012

Hoe is dit onderzoek opgezet? Hoeveel verzekerden van CZ per apotheek zijn ondervraagd en op welke manier? Mogen wij de vragenlijsten zien? De respons? kortom.....

Dit is wel weer typisch CZ. Direct apotheken wegzetten en een piketpaaltje slaan voor 2013: tarieven gaan verder omlaag omdat onze verzekerden zeggen dat zij geen goede zorg krijgen.

Tweede Uitgifte gaat overigens niet om na te vragen of een medicijn heeft gewerkt, maar veeleer over de bijwerkingen.

De werking kan in veel gevallen de apotheek niet achterhalen of kan pas veel later meetbaar zijn. Denk aan antidepressiva, antihypertensiva, statinen e.d.

En natuurlijk de poli-apotheken die de Eerste Uitgifte wegvangen van de apotheken, die vervolgens wel de Tweede en vervolg uitgiften mogen doen.

CZ betaalt die poli-apotheken nog eens extra omdat zij op dure lokaties zitten en geen vervolg uitgiften doen.

Verhoging van de tarieven, lumpsum financiering: geen onderscheid meer tussen Eerste, Tweede, Derde e.d. , vergoeding voor gesprekken en thuisbezoeken, vergoeding voor ontslag en opname, vergoeding voor Baxter/Weekdoos mutaties verwerken en een fatsoenlijk verantwoord opgezet onderzoek naar werkwijze van de apotheken in het algemeen en controle middels statistisch verantwoord methodieken is een constructievere wijze van zorginkoop dan wat CZ nu weer laat zien.

CZ heeft de Claw Back tegen de regels in gehandhaafd, terwijl de NZa deze juist had afgeschaft wegens het experiment vrije tarieven. CZ onderhandelt dan ook niet.

En die ene apotheek? Pillen en Praten? Met subsidie?

Top