ACTUEEL

GGD wil energiedrankjes uit supermarkt

GGD wil energiedrankjes uit supermarkt

De GGD wil dat energiedranken uit de supermarktschappen worden gehaald, zodat schoolkinderen ze niet meer kunnen kopen. Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland pleit daar donderdag voor in een interview met het AD.

Caffeïne

De Vries maakt zich zorgen om de gezondheidseffecten van de cafeïnehoudende dranken op kinderen. ''Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?''

De directeur van de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten zou graag zien dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen. ''Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn.''

Alcohol

Onlangs nam de gezondheidsdienst ook al stelling tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de GGD moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook alcohol zou volgens de GGD niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J.E.

31 mei 2012

Ah een verbod, dat is precies wat dit land nodig heeft. Vooral niet zelf hoeven denken, maar de supermarkt verantwoordelijk maken voor de opvoeding van het kind.

Overigens maakt de GGD de fout om niet door te pakken. Immers, zoals in het artikel aangegeven wordt, geef je een kind ook geen kop koffie. Daarmee is het pleidooi voor het verwijderen van koffie uit de supermarkt een gegeven.

Zou het misschien een idee zijn om er van uit te gaan dat ouders het beste met hun kind voor hebben? En dat als er een informatieprobleem is (''Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?'') je dat hoort op te lossen via voorlichting, en niet door derden (supermarkten, ouderen die een energiedrankje willen) er mee lastig te vallen?

Als dit de kwaliteit van de GGD is, dan moeten we dat instituut meteen, maar dan ook meteen afschaffen. Dat de bedenker van dit plan maar snel uit de organisatie verwijderd mag worden.

Top