ACTUEEL

Crisishulp bij dementie schiet tekort

Crisishulp bij dementie schiet tekort

Bij 61 procent van de mensen met dementie blijft crisishulp uit, op het moment dat daar behoefte aan is. Bij mensen die wel crisishulp kregen, kwam deze in 15 procent van de gevallen te laat. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en Alzheimer Nederland onder 2400 mantelzorgers.

Tijdig signaleren

Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland: “We zien dat bijvoorbeeld agressieve of onrustige patiënten te laat crisishulp krijgen, terwijl er sprake is van een onhoudbare situatie.” NIVEL-programmaleider Anneke Francke stelt dat het belangrijk is om problemen tijdig signaleren om “dit soort situaties” te voorkomen.” Alzheimer Nederland pleit daarom voor casemanagers, zegt Broekema. Dat zijn persoonlijke begeleiders van patiënten en mantelzorgers, die hen met raad en daad bijstaan.” Mantelzorgers zijn positief over de casemanagers, zo blijkt ook uit het onderzoek.

Diagnostiek

Problemen worden niet tijdig gesignaleerd, zien de onderzoekers. Zo krijgt minstens 1 op de 5 patiënten te laat een diagnose, waardoor ze gemiddeld 14 maanden rondlopen zonder diagnose. Bijna een vijfde van de mantelzorgers vindt dat de huisarts na de eerste ‘niet-pluis signalen’ niet snel genoeg heeft doorverwezen voor diagnostisch onderzoek. Veertien maanden vanaf de eerste klachten tot de diagnose is een gemiddelde. In het onderzoek werden ook gevallen beschreven waar het tot wel 6 jaar duurde.Anneke Francke: “Huisartsen, maar bijvoorbeeld ook thuiszorgmedewerkers of ouderenadviseurs, moeten meer alert zijn op alarmsignalen als ernstige vergeetachtigheid, veranderingen in gedrag of stemming.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top