ACTUEEL

'Meer aandacht voor familie ggz-patiënt'

Er moet meer aandacht komen voor de kinderen en familie van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat vindt Lea Bouwmeester (PvdA). Ze wil voor het zomerreces een initiatiefnota indienen, waarin ze zal pleiten voor een screening van familieleden van een patiënt.

“Als een van de ouders in de verslavingszorg of de ggz belandt, moet er ook gekeken worden of het kind hulp nodig heeft. Dat hoeft geen enorme actie te zijn, maar gewoon een klein steuntje in de rug'', aldus Bouwmeester. “Nu zijn kinderen nog afhankelijk van de goodwill van een instelling om opgevangen te worden.''

Niet bekend

Volgens Bouwmeester moeten ook andere familieleden meer aandacht krijgen, omdat die er soms zelf aan onderdoor gaan. “Uit onderzoek blijkt dat ook zij regelmatig in de ggz belanden. Dat ligt niet aan onwil onder het personeel, maar aan het feit dat het probleem niet heel bekend is en er gewoon te weinig geld en tijd is om in te grijpen'', aldus Bouwmeester.

Naar huis

“Er hoeft niet meer geld bij om dit probleem op te lossen, het moet anders ingezet worden. Mensen kunnen, als dit plan wordt ingevoerd, sneller uit de instelling naar huis'', zei de politica. In het tv-programma De Vijfde Dag lichtte ze haar nota op 31 mei toe. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 juni 2012


Stichting Labyrint~In Perspectief zet zich in voor familieleden van mensen met psychische of psychiatrische problemen, met of zonder diagnose. Ook anderen (vrienden, buren, collega's) kunnen bij ons terecht.

We geven informatie en advies over psychiatrische ziektes en over hoe u ermee kunt leven als uw dierbare zo’n ziekte heeft. We bieden steun op maat met vrijwilligers in een hoofdrol.

Voor meer informatie klikt u op www.labyrint-in-perspectief.nl

Top