ACTUEEL

‘Patiëntveiligheid moet veel beter’

De omvang van onbedoelde schade bij ziekenhuisopnames verschilt sterker tussen ziekenhuisafdelingen dan tussen ziekenhuizen onderling. “Verbeteren van patiëntveiligheid begint met inzicht in de aard en omvang van onbedoelde schade”, aldus Marieke Zegers, promovenda aan het VU medisch centrum.

Veertig procent onbedoelde schade is vermijdbaar

Landelijk dossieronderzoek naar onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen uit 2007 wijst uit dat bij bijna zes procent van de ziekenhuisopnames onbedoelde schade voorkomt. Veertig procent hiervan is potentieel vermijdbaar. Zegers promoveert in juni op de resultaten en methodologische verantwoording van dit dossieronderzoek. Volgens Zegers hebben alle ziekenhuizen goede en minder goede afdelingen. Dat betekent dat alle ziekenhuizen moeten werken aan de patiëntveiligheid. De promovenda raadt daarom aan om naast ziekenhuisbrede verbeterinitiatieven ook afdelingspecifieke initiatieven te ontplooien.

Veiligheidsprogramma moet schade halveren

In januari 2008 is het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’ in de ziekenhuizen van start gegaan. Het programma is een initiatief van brancheorganisaties van verpleegkundigen, medisch specialisten en ziekenhuizen. Het doel van het programma is het halveren van de omvang van potentieel vermijdbare schade.

Nederland implementeert veiligheidsprogramma’s

Het dossieronderzoek is uitgevoerd in 21 ziekenhuizen door het EMGO Instituut en het NIVEL. In totaal zijn er 7926 dossiers van ziekenhuisopnames uit 2004 beoordeeld. Nederland bevindt zich in stap vier van de cyclus ter vergroting van de patiëntveiligheid van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Stap vier is de implementatie van veiligheidsprogramma’s. De cyclus bestaat uit vijf stappen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top