ACTUEEL

OM verdenkt VUmc van schenden beroepsgeheim

Het VU medisch centrum in Amsterdam en productiebedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans worden verdacht van het schenden van het medisch beroepsgeheim. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het productiebedrijf ook van het heimelijk maken van opnames.

Voor de opnames van het tv-programma ’24 uur tussen leven en dood’ had producent Eyeworks 35 camera's opgehangen in het ziekenhuis. Het VUmc kreeg veel kritiek nadat was gebleken dat niet alle gefilmde patiënten vooraf om toestemming was gevraagd. In totaal kwamen er meer dan 500 reacties binnen naar aanleiding van de heimelijke opnames. Een aantal patiënten heeft aangifte gedaan tegen het ziekenhuis.

Verdenking

Het OM start nu naar aanleiding van de aangiften een officieel strafrechtelijk onderzoek. Daarbij worden vertegenwoordigers van beide organisaties als getuigen gehoord. “Het OM heeft in het onderzoek geen natuurlijke personen als verdachte gehoord en aangemerkt’’, aldus justitie in een verklaring. De verdenking richt zich vooralsnog alleen tegen de bedrijven VUmc en Eyeworks.

Te beperkt

Advocaat Peter Plasman, die negen gedupeerden vertegenwoordigt, zei vorige week nog dat hij te horen had gekregen dat ook een aantal leidinggevenden van het ziekenhuis verdachte zou zijn. Woensdag zei hij verbaasd te zijn over het feit dat vooralsnog slechts de twee organisaties als verdachte worden beschouwd. “Als het daarbij blijft, vinden we dat te beperkt'', aldus Plasman. Hij heeft ook aangifte gedaan tegen de voorzitter van de raad van bestuur Elmer Mulderen tegen het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp Jaap Bonjer, alsmede tegen alle bij de schendig van het beroepsgeheim betrokken personen.

Afwachten

Het VUmc liet weten de stappen en het onderzoek van het OM af te wachten. Justitie zal de komende tijd met een aantal medewerkers spreken. Ze benadrukt dat de medewerkers als getuige zullen worden gehoord en niet als verdachte. “Het OM moet vooraf aangeven of ze mensen als getuige of als verdachte wil horen. Die hebben verschillende rechten'', aldus de woordvoerster.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top