ACTUEEL

Financiële positie ziekenhuizen verbeterd

De financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen is sterk verbeterd, ondanks de vorig jaar doorgevoerde budgetkorting van 380 miljoen euro door de overheid. Dat blijkt donderdag uit een analyse van de jaarverslagen over 2011 door accountants- en adviesbureau Deloitte.

"De verwachting was dat de sector in financiële problemen zou komen, nu blijkt dat het eigen vermogen van de ziekenhuizen in 2011 juist is toegenomen met 400 miljoen euro", concludeert Deloitte. De resultaten zijn verbeterd door kostenbeheersing en doordat de arbeidsproductiviteit is toegenomen. "Ziekenhuizen hebben zich geprofessionaliseerd en de financiën op orde gebracht", aldus de accountantsorganisatie.

Omzetgroei

De ziekenhuizen draaiden vorig jaar 6,8 procent meer omzet dan in 2010, boven de afgesproken toegestane groei van 5,3 procent. Dat kan volgens Deloitte aanleiding zijn voor de overheid om volgend jaar opnieuw te korten op het budget.

Lenen

Dat is volgens Deloitte niet de enige bedreiging voor de sector. Zorgverzekeraars lijken zich terug te trekken als financiers waardoor ziekenhuizen meer moeten lenen bij banken. Dat leidt tot hogere kosten. "De zorgverzekeraar zou voor een deel de rol als financier moeten pakken, ziekenhuizen kunnen dan goedkoper lenen en uiteindelijk is de consument dan goedkoper uit", stelt Wil-Jan van de Rijdt, partner bij Deloitte.

Ziekenhuizen sloten vorig jaar voor 3 miljard euro aan nieuwe leningen af bij banken, een ruime verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top