ACTUEEL

Schippers: Tv-serie VUmc 'hartstikke verboden'

Tegen televisieprogramma's die patiënten willen volgen op de spoedeisende hulp of in een ambulance zijn geen nieuwe regels of wetten nodig. Dergelijke programma's zijn nu gewoon al verboden, zei minister Edith Schippers donderdag in de Tweede Kamer.

Over het programma dat televisieproducent Eyeworks begin dit jaar met het VUmc maakte, zei Schippers: "Dat was echt hartstikke verboden". Wat niet verboden is, is dat een televisieploeg een dokter of een verpleegkundige volgt, als er op de intensive care maar geen patiënten in beeld komen. Elders in het ziekenhuis kunnen patiënten wel gefilmd worden, mits vooraf om hun toestemming wordt gevraagd.

Beeldmateriaal

Schippers vindt dat het beeldmateriaal dat gemaakt is door Eyeworks vernietigd moet worden, maar ze kan dat niet afdwingen. Het Openbaar Ministerie en het College Bescherming Persoonsgegevens kunnen dat wel. Of dat is gebeurd, weet ze niet. Het onderzoek dat het Openbaar Ministerie is begonnen kan ertoe leiden dat ook natuurlijke personen gehoord worden en betrokken worden bij het strafrechtelijk onderzoek, zei Schippers.

Liet Schippers merken dat ze geschokt was door het tv-programma, de Kamer sprak er schande van. Het CDA noemde het "schandelijk en moreel verwerpelijk". VVD-Kamerlid Karin Straus zei dat het VUmc er "een potje van heeft gemaakt".

Toestemming

Toch zijn partijen niet in alle gevallen tegen filmen op de spoedeisende hulp, zoals SP-Kamerlid Renske Leijten voorstelt. Dat kan wel mogelijk zijn, vindt de VVD, mits er maar vooraf toestemming is gevraagd aan de patiënt en de arts ook het recht heeft om de televisieploeg weg te sturen als hij dat nodig vindt.

Voorlichting

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wees ook op het belang van voorlichting over het ziekenhuis en het werk in de zorg. Medische programma's kunnen volgens haar van groot nut zijn en werken alleen als artsen of verpleegkundigen gevolgd kunnen worden in hun werk.

Schippers gaf aan dat ze het VUmc niet kan dwingen om 188.000 euro terug te eisen van Eyeworks. Het bedrag is uit de algemene reserves van het ziekenhuis gehaald en gaat niet rechtstreeks ten koste van het zorgbudget. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top