Finance

‘VWS deelt onterecht extraatje voor mantelzorgers uit’

Het extraatje van 250 euro voor mantelzorgers kan terecht komen bij mensen die helemaal geen zorg bieden aan familie of vrienden. Dat komt doordat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) niet nagaat of de mantelzorg ook echt wordt verleend. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in de doorlichting van het jaarverslag van het ministerie over 2008.

Subsidieverlening is voor verbetering vatbaar

De Rekenkamer vindt dat VWS de doelstellingen van het kabinet, en hoe het daarmee staat,  beter op een rijtje heeft gezet. Minister Ab Klink en zijn ambtenaren delen echter wel 1,8 miljard euro aan subsidies uit. Het ministerie doet al jaren zijn best om de subsidieverlening te verbeteren, maar de Algemene Rekenkamer heeft er al sinds 1999 kritiek op. VWS geeft te hoge of te vroege voorschotten op subsidies. Soms ontbreekt een wettelijke grondslag en de bedragen zijn niet altijd voldoende zichtbaar onderbouwd.

Begroting Klink is niet compleet

De 1,2 miljard euro die naar academische ziekenhuizen gaat voor zorg en innovatie, heeft Klink ten onrechte niet in zijn begroting opgenomen. De minister vindt dit premiegeld dat hij niet in zijn begroting maar op een andere plaats moet verantwoorden. Vanaf 2010 zal hij dit anders doen, schrijft de Rekenkamer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top