ACTUEEL

Helft ZBC’s schrijft rode cijfers

De helft van de zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) verwacht een negatief exploitatieresultaat over 2008. Toch zijn de resultaten gunstiger dan een jaar eerder. Acht van de tien ZBC’s voorzien betere resultaten dan in 2007. Dit blijkt uit de Monitor Ziekenhuiszorg 2009 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Zwakke onderhandelingspositie

De slechte resultaten van de ZBC’s zijn mogelijk een gevolg van het korte bestaan van de meeste ZBC’s. Veel ZBC’s zijn pas bij de introductie van het B-segment in 2005 opgericht. Nieuwe bedrijven laten in de eerste jaren na oprichting vaak een negatief exploitatieresultaat zien alvorens ze winst maken, zo concludeert de NZa. Dit neemt niet weg dat de NZa ook constateert dat ZBC’s veelal een zwakke onderhandelingspositie innemen tegenover de zorgverzekeraars. Ook dit kan de bedrijfsresultaten drukken. 

Negatief resultaat

Van de topklinische ziekenhuizen geeft driekwart aan dat het exploitatieresultaat in 2008 gedaald is ten opzichte van 2007. Datzelfde geldt voor de helft van de algemene ziekenhuizen. Een op de vijf ziekenhuizen heeft over 2008 een negatief resultaat. Eerder deze maand kwam het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) tot een soortgelijke conclusie

.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top