ACTUEEL

Schematherapie biedt psychopaten soelaas

Tbs-patiënten met persoonlijkheidsstoornissen en psychopaten die voorheen als onbehandelbaar werden beschouwd, blijken baat te hebben bij zogeheten schematherapie. Dit blijkt uit voorlopige resultaten van een groot onderzoek van de Universiteit Maastricht in acht Nederlandse tbs-klinieken.

In de studie zijn ruim honderd mannelijke tbs'ers met verschillende persoonlijkheidsstoornissen gevolgd. De positieve bevindingen zijn gebaseerd op de eerste dertig patiënten die hun behandeling hebben voltooid. Bij hen nam de kans op recidive relatief snel af. Daardoor mochten zij gemiddeld 130 dagen eerder met proefverlof zonder begeleiding dan tbs'ers die geen schematherapie volgden.

Incidenten

Aanleiding voor het onderzoek onder leiding van hoogleraar forensische psychotherapie David Bernstein was een parlementair onderzoek enkele jaren geleden. Dat onderzoek was ingesteld na ernstige incidenten met tbs'ers op proefverlof.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hochstembach

13 juni 2012

Ik denk wel dat het van belang is om goed te kijken naar de methodologie van dit onderzoek. Hoewel de therapie veelbelovend lijkt te zijn, moet er wel rekening worden gehouden met het feit dat de experimentele groep 2x zoveel therapie aangeboden kreeg als de controle groep.

Top