ACTUEEL

Eigen bijdrage aios 'te gek voor woorden'

De Jonge Orde, de belangenorganisatie voor artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) vindt het voorstel uit het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) om aios jaarlijks een eigen bijdrage te vragen van 13.400 Euro ‘te gek voor woorden’. De eigen bijdrage kan volgens de organisatie betekenen dat aios een extra studieschuld moeten aangaan die tot wel 80.000 euro kan oplopen.

De Jonge Orde vindt dat aios al veel onderdelen van hun eigen opleiding zelf betalen. “Tijdens hun opleiding werken de specialisten in spé al 48 uur per week, waarvan tien uur onbetaald, wat in de praktijk vaak meer betreft. Deelname aan congressen en studiedagen betalen zij ook deels zelf.”

Opleiding

De opleiding tot medisch specialist wordt tegenwoordig betaald uit het Opleidingsfonds. Het geld voor dit fonds heeft de overheid volgens De Jonge Orde weggehaald bij de ziekenhuizen en de medisch specialisten. “Wanneer diezelfde overheid nu haar verantwoordelijkheid voor de opleiding niet meer volledig wil dragen, kan zij ook het budget teruggeven,” aldus De Jonge Orde in een verklaring.

Kwaliteit

In het IBO wordt scherpe kritiek geuit op de huidige financiering, de transparantie en de opleiding bij UMC’s. In het rapport wordt een voorstel gedaan om de vervolgopleiding tot medisch specialist in te korten van zes naar vier jaar. Dit is goed voor een bezuiniging van 200 miljoen euro. De Jonge Orde en de Orde van Medisch Specialisten geven aan dat de kwaliteit van de opleiding onder druk komt te staan als deze met twee jaar ingekort wordt.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 juni 2012

Ik ben betrokken bij het medisch (vervolg) onderwijs en ik kan mij eigenlijk heel goed vinden in het advies van IBO.

Anoniem

15 juni 2012

iedereen moet maar inleveren, behalve wij.

ce jansen

17 juni 2012

Na de opleiding rinkelt de kassa fors, volgens sommigen buitensporig.
Na regen komt zonneschijn dus een beetje investeren is niet zo erg.

S Clemens

19 juni 2012

Om de één of andere reden hebben de meeste mensen het idee dat als iemand klaar is met de geneeskunde-opleiding dat dan gelijk bakken met geld binnenkomen. Als je echter gaat uitrekenen wat een AIOS per uur verdient, dan is dat bedroevend weinig voor de uren die ze maken en de verantwoordelijkheid die ze dragen.
Als dit gedaan wordt om te compenseren voor het "graaien" voor de medisch specialist denk ik dat het precies het omgekeerde effect gaat hebben. Een AIOS zou dan ongeveer het minimum loon overhouden tijdens zijn/haar opleiding en dus een inhaalslag MOETEN maken om nog een acceptabel pensioen over te houden.

Hef dus maar eens extra belasting over al het salaris dat boven de Balkenende norm uitkomt (bij iedereen, niet alleen bij de specialisten), dan levert dat een stuk meer geld op en je belast mensen op het moment dat het kan en niet in een fase als het toch al geen vetpot is.
Dit zal er echter wel niet doorheen komen, want dan maken ze geen vriendjes met de mensen die hun campagnekas spekken en ze hebben zichtzelf ermee in hun topfunctie die na hun politieke carriere vaak volgt.

Anoniem

20 juni 2012

Een GZ psycholoog betaalt de 15.000 euro voor zijn opleiding vaak zelf, een klinisch psycholoog de 25.000 bovenop die 15.000 vaak ook voor een groot deel en investeert dus zelf soms wel 40.000 euro.

Waarom artsen dan niet?

Anoniem

20 augustus 2012

AIOS investeren al 10 uur (van het 46 of 48 uren contract) die niet uitbetaald worden, hierbij komt nog het standaard overwerk en nog zeer vele "opleidingsactiviteiten" buiten de werktijden, die eigenlijk altijd ook patiëntenzorg gerelateerd zijn.
Daarnaast hebben artsen ook tijdens hun studie in vergelijking met andere studies veel meer tijd en geld geïnvesteerd en coschappen gelopen, waarbij een bijbaantje toch heel wat moeilijker is.
De meeste studenten hebben slechts enkele contacturen per week, de hele zomer vrij, hoeven geen stage te lopen in avonduren, weekenden, nachten en in de zomerperiode waarin de OV niet geldig is.
M.a.w. de investering is reeds 3 dubbel gedaan. Daarom is het een slecht plan om te laten betalen.
Bovendien verzorgen de AIOS een zeer groot deel van de dagelijkse patiëntenzorg.
Als er ook nog een grote financiele eigen bijdrage komt, gaan de AIOS die 10 uur opleiding ook echt opeisen en in die tijd dus geen patiënten zien. Ook kan ik mij voorstellen dat je dan minder diensten doet omdat hier minder leermomenten zijn. Wie gaat dat opvangen?

Daarnaast gaat het geld van die dure opleiding niet naar de AIOS, maar komt het veelal in onderzoekspotten of onduidelijke potjes van het ziekenhuis. Het was ook de bedoeling dat de commissie dáár wat aan zou veranderen, bizar genoeg komen ze daar niet op terug.

Anoniem

20 augustus 2012

Oja, er zijn inderdaad zeer riante (noem het buitensporige) salarissen onder de specialisten, dit rechtvaardigt echter niet de investering. Het vrije beroep staat fors onder druk en de markt mag nooit echt zijn werk doen in de zorg, dus aan alle kanten wordt je beperkt in vrijheid en autonomie.
Arts zijn is het mooiste beroep wat er is, maar laten we stoppen met dit ontmoedigingsbeleid!

Top