ACTUEEL

'Landbouw hield info over Q-koorts achter'

Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat melkgeitenbedrijven werden geruimd dat veel van die bedrijven besmet waren met Q-koorts. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur woensdag.

De toenmalige ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) hebben steeds gezegd dat pas in eind 2009 een gevalideerde tetst beschikbaar was. Pas daarna werd er tot ruiming besloten. In werkelijkheid liet het ministerie al in 2008 tests doen, waaruit bijna 100 besmettingen bleken. Die tests waren niet gevalideerd, maar dat was volgens deskundigen ook niet nodig, aldus Nieuwsuur. In totaal zijn 25 mensen overleden die aan Q-koorts leden.

Niet betrouwbaar

Een woordvoerder van het ministerie spreekt de beschuldigingen tegen. De eerdere tests waren nog in ontwikkeling en dus niet betrouwbaar, zegt hij. Ze konden niet dienen als basis voor het besluit om bedrijven te laten ruimen. Volgens de woordvoerder zijn de makers van Nieuwsuur niet ingegaan op een uitnodiging voor een achtergrondgesprek over de materie.

Volgens de woordvoerder zijn de makers van Nieuwsuur niet ingegaan op een uitnodiging van het departement voor een achtergrondgesprek over de materie. De programmamakers van Nieuwsuur laten weten dat ze de reactie die het ministerie per e-mail heeft gegeven op hun beschuldigingen in de uitzending hebben verwerkt.

Debat

Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP wil donderdag een debat aanvragen naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur. Hij verwijt het ministerie van Landbouw nalatigheid en noemt het achterhouden van informatie onverantwoord. Van Gerven wil dat er een fonds komt om de slachtoffers van de Q-koorts schadeloos te stellen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 juni 2012

Niet betrouwbaar? Dit klinkt als een oppportunistische reactie. Geen enkele test is volledig betrouwbaar of valide. Het gaat er om of de test voldoende betrouwbaar is. In dat oordeel dienen de belangen te worden meegwogen. Die belangen zijn 1. de volksgezondheid en 2. de bedrijfsbelangen. Het ministerie van Landbouw was niet in de positie om beide belangen tegen elkaar af te wegen. Dat diende te gebeuren ism VWS. Dat lijkt niet te zijn gebeurd en dat is LNV/Verburg en indirect VWS/Klink aan te rekenen. Vervolgens mag het geen verrassing zijn dat LNV de belangen van de veehouders liet prevaleren.

Top