ACTUEEL

Klink stelt onafhankelijk onderzoek naar separaties in

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van de isoleercel in psychiatrische inrichtingen. Er moet meer duidelijkheid bestaan over wanneer instellingen tot separatie van patiënten overgaan en of ze dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ook moet het onderzoek meer inzicht geven in het aantal gevallen van separatie en hoe lang deze duren.

Separatie voor 151 mensen

Dat schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. Die heeft om een onderzoek naar dwangmaatregelen in de psychiatrie gevraagd na berichten dat de afgelopen vijf jaar 151 mensen langer dan een jaar in een isoleercel of in afzondering op de eigen kamer hadden gezeten. De minister heeft al aangegeven dat deze cijfers een vertekend beeld kunnen geven. Volgens gegevens die de inspectie opvroeg bij de instellingen blijkt nu dat sinds april vijf patiënten langer dan drie maanden continu in afzondering of separatie zitten.

Klink wil aantal separaties halveren

De IGZ zal het onderzoek van psychiatrische instellingen continueren en bekijken of ze wel hun best doen dwangmaatregelen terug te dringen. Klink vindt dat halvering van het aantal separaties een mooi streven is. Aan het eind van dit jaar wil de inspectie van iedere patiënt die tijd in een isoleercel heeft doorgebracht, weten waarom en of dat nodig was. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top