ACTUEEL

Ombudsman presenteert rapport Q-koorts

Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, presenteert dinsdag in Den Haag de bevindingen van zijn onderzoek naar Q-koorts. Dat heeft een woordvoerder donderdag desgevraagd laten weten. Brenninkmeijer onderzocht of omwonenden steeds konden vertrouwen op de informatie die de overheid gaf over verspreiding en besmettingsrisico’s.

Keuzes overheid

Brenninkmeijer begon het onderzoek in januari. Hij vond dat de overheid tot dusver niet naar een passende oplossing zocht. Veel patiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord, constateert Brenninkmeijer. Hij bekeek ook of de keuzes die de overheid heeft gemaakt rondom Q-koorts, rechtvaardigen dat mensen op enige manier worden gecompenseerd.

Hoorzitting

De Ombudsman hield onder meer een hoorzitting waar de oud-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) onder ede werden gehoord. Ook patiënten kwamen aan het woord.

Besmettingen

De Q-koorts werd veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen liepen in de omgeving besmetting op. Sommigen kregen alleen verschijnselen, naar schattingen honderden werden chronisch ziek en meer dan 20 mensen overleden. Op besmette bedrijven werden uit voorzorg meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top