ACTUEEL

Big data biedt kansen maar vereist samenwerking

Big data biedt grote kansen voor de zorg, onder voorwaarde dat er goed samengewerkt wordt tussen de wetenschap en het bedrijfsleven. Dat stelde Ester Bernardo professor BES La Salle University Barcelona tijdens het seminar Big Data Analytics donderdag.

Waar het bedrijfsleven focust op problemen die opgelost moeten worden door middel van het inzichtelijk maken van grote datasets, is de wetenschap gericht op het publiceren van nieuwe bevindingen en algoritmes. Dit komt doordat wetenschappers afgerekend worden op academische publicaties, terwijl de uitdagingen vanuit het bedrijfsleven hiervoor vaak niet geschikt zijn, aldus Bernado.

Wantrouwen

Aan de andere kant is er vaak wantrouwen bij het bedrijfsleven om hun datasets ter beschikking te stellen. Deze zou dan ook voor de concurrent beschikbaar worden. Als gevolg hiervan moeten nieuwe algoritmes in big data soms aangetoond worden met zelf samengestelde of verzonnen datasets. Hierdoor worden de grote kansen die Big data biedt niet naar behoren benut.

Waardecreatie

Toch zijn er op commercieel gebied veel kansen voor big data. "Data zijn steeds meer een nieuwe vorm van geld. (…) Het is zaak om waarde uit dat 'geld' te halen. We moeten aan waardecreatie doen.” Dat zegt Jacob de Vlieg, CEO van het eScience Center. Door de juiste algoritmes te gebruiken, wordt het volgens hem mogelijk om steeds grotere datasets te onderzoeken en inzichtelijk te maken. En hoe meer data onderzocht kan worden, hoe betrouwbaarder de data wordt. En dat werkt waarde verhogend.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top