Finance

Taskforce: ’Ongezond leven moet geld kosten’

De overheid zou accijnzen moeten verhogen om zo gezond gedrag te stimuleren. Dat schrijft de Taskforce Beheersing Zorguitgaven in een vrijdag gepubliceerd rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Andere voorstellen: laat de huisarts onder het eigen risico vallen, laat mensen meer zelf betalen en maak de eigen bijdrage voor langdurige zorg vermogensafhankelijk.

Eigen risico huisartsbezoek

De Taskforce Beheersing Zorguitgaven wil dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen om gezond te blijven. Vandaar dat de accijnzen omhoog moeten. De taskforce is dan ook blij met de aangekondigde verhoging van de accijnzen op tabak en alcohol. Ook vindt hij dat er meer afspraken gemaakt moeten worden met supermarkten over het aanbieden van gezondere voeding. Als een huisartsbezoek onder het eigen risico valt, denken mensen er beter over na, vermoedt de taskforce. Eigen bijdragen voor de spoedeisende hulp en de huisartsenpost zouden mensen stimuleren om overdag naar de huisarts te gaan.

'Uitstel leidt tot hogere kosten' 

In het Lenteakkoord is al afgesproken dat het eigen risico in de zorg naar 350 euro gaat. Maar daar blijft de huisarts vooralsnog buiten vallen. Dat betekent dat een bezoek aan de huisarts gratis blijft. Als zo’n bezoek onder het eigen risico valt, kost het de cliënt wel geld. Patiëntenkoepel NPCF zei eerder al te vrezen voor die maatregel, omdat mensen dan niet naar de huisarts gaan als dat wel nodig is. Uitstel kan volgens de NPCF op iets langere termijn tot extra kosten leiden.

Eigen bijdrage naar vermogen 

De Taskforce Beheersing Zorguitgaven vindt dat mensen hun langdurige zorg meer zelf moeten regelen en dat in hun eigen omgeving moeten doen. Vergoeding van huishoudelijke zorg en hulpmiddelen moet worden beperkt tot de laagste inkomens. Naarmate iemand meer vermogen heeft, moet die meer zelf bijdragen aan de langdurige zorg. (ANP)

 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Jos

18 juni 2012

Alles gaat al naar vermogen en inkomen.
Daar hebben ze wel wat voor moeten doen en dat is niet komen aanwaaien. Nu wordt hard werken of een goed opleiding nog meer bestraft.
Er zijn al zoveel eigen bijdragen die er betaald moeten worden en bij de belasting kun je het niet meer kwijt dus je bruto inkomen blijft zo. Al heb je veel eigen bijdragen er wordt geen rekening mee gehouden.
Vind ik niet kunnen, vooral als je net op de grens zit.

Anoniem

18 juni 2012

Wordt er ook rekening gehouden met het preventieve effect van een huisartsbezoek? Als mensen de huisarts gaan mijden ivm de gerelateerde kosten zouden de uiteindelijke kosten wel eens hoger kunnen uitvallen.

van der Zee

18 juni 2012

Dat mensen zelf moeten betalen voor de consequenties van hun ongezonde levensstijl klinkt uitermate logisch. Het probleem zit hem vooral in de wijze waarop dit gerealiseerd moet worden. De maatregelen hier genoemd lijken daar ook geen antwoord op te geven. Juist de mensen met een laag inkomen hebben relatief gezien een ongezonde levensstijl, maar worden zo het minst geprikkeld.
Er zou veel sterker ingezet moeten worden op preventie door mensen actief aan te spreken op hun levensstijl. Hierbij heeft de huisarts een belangrijke rol, en ik zou deze dan ook zeker niet onder de eigen bijdrage laten vallen.

Wim

18 juni 2012

Het artikel spreekst zich tegen:
'Huisarts zelf laten betalen' en 'eigenbijdrage 1e hulp en huisartsenpost' Want dan gaan de mensen wel naar de huisarts.
Houdt het dan op €350 eigen bijdrage voor alle zorg. Want wie gaat de administravieve kosten dragen voor al deze variabele vormen van bijdragen? En wat zullen de kosten zijn voor deze vormen van vergoedingen? Accijnsen op ongezonde voeding en andere niet noodzakelijke risico volle gedragingen hoger belasten lijken mij dan meer zinvol.

Dewi

18 juni 2012

Ongezond gedrag moet geld kosten: ja. De zorg onbetaalbaar maken: nee.

350 euro eigen risico is al veel te veel voor mensen met een minimum inkomen. Hier worden al groepen uitgesloten van zorg. De huisarts ook nog onder het eigen risico laten vallen druist mijns inziens echt in tegen het principe dat de zorg toegankelijk moet zijn.

Nóg hogere accijnzen heffen okee, ik geloof alleen niet dat hiermee gedrag effectief beïnvloed wordt. Ik zie de oplossingsrichting meer in het niet meer vergoeden van behandelingen waarvan het effect niet wetenschappelijk is bewezen en een eigen bijdrage voor behandelingen die wel medisch nut hebben maar niet strikt noodzakelijk zijn voor de algehele gezondheid van de patiënt.

Top