ACTUEEL

Minister Schippers: geen vergoeding ivf boven 43

Ivf en andere vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen ouder dan 43 jaar worden niet meer vergoed door de zorgverzekering. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dat meldt de minister aan de Tweede Kamer.

Eén embryo terugplaatsen

Bij de eerste twee ivf-pogingen van vrouwen tot 38 jaar mag voortaan bovendien maar één embryo worden teruggeplaatst. Nu zijn dat er vaak twee, om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarmee wordt echter ook de kans op een risicovolle meerlingzwangerschap groter.

Maximumleeftijd 43

Verder mogen stellen, als na een jaar ‘proberen’ een spontane zwangerschap uitblijft, beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling. Het CVZ pleitte voor een maximumleeftijd van 43 jaar, omdat dan de vruchtbare leeftijd zou verstrijken. Een CVZ-woordvoerder legde afgelopen vrijdag uit: “Dan kan niet meer worden gesproken van een stoornis, maar gaat het om een natuurlijk verlies van de vruchtbaarheid.”

Bezuiniging maximaal 38 miljoen

Minister Schippers had gevraagd aan de gynaecologenvereniging NVOG en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (Freya) om met alternatieven te komen voor een maatregel in het regeerakkoord van 2010. Door het aantal ivf-pogingen per stel terug te brengen van drie naar één, moest 30 miljoen euro bezuinigd worden. Met de alternatieve maatregelen uit het advies kan volgens het CVZ een bezuiniging van maximaal 38 miljoen euro worden gerealiseerd.

Goedkopere medicatie

Naast de leeftijdsgerichte maatregelen, stellen de NVOG en Freya ook voor om vaker te kiezen voor goedkopere medicatie bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Door medicijnen voor hormonale stimulatie op maat aan te bieden, zouden ook minder medicijnen verspild worden. De maatregelen kunnen vanaf 1 januari volgend jaar worden ingevoerd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 juni 2012

Dat is nog eens een goed plan!!

Top